Κίνδυνος Ευρώπης δύο ταχυτήτων

Η αποτυχία στην επίτευξη συμφωνίας για τη νέα ευρωπαϊκή συνθήκη θα σήμαινε ότι η Ενωση θα κλείσει τις πόρτες της σε νέα μέλη, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου ΖανΚλοντ Γιούνκερ προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Ολοι πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν δεν έχουμε ευρωπαϊκή συνθήκη...δεν υπάρχει χώρος για περαιτέρω διεύρυνση. Αυτό είναι απολύτως σαφές, είπε.

Ο ΖανΚλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε για τον κίνδυνο μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων σε περίπτωση αποτυχίας της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν σήμερα.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στη γερμανική Die Welt ο ΖανΚλοντ Γιούνκερ λέει: Είμαι αλλεργικός στη ιδέα μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων...Αλλά εάν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί, τότε η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων θα είναι το μόνο μέσον για να βγούμε από το αδιέξοδο. Οταν υπάρχουν ορισμένες προκλήσεις, πρέπει να είμαστε ικανοί να αντιδράσουμε, λέει.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου εκφράζει τη λύπη του που στον δημόσιο διάλογο για την μελλοντική ευρωπαϊκή συνθήκη οι απόψεις όσων την υπέγραψαν και δεν την επικύρωσαν έχουν μεγαλύτερη απήχηση , από τις απόψεις εκείνων που την επικύρωσαν. Εάν σχηματίσω την εντύπωση ότι η πρόοδος που έχει καταγραφεί στη συνταγματική συνθήκη και ώθησε τους πολίτες του Λουξεμβούργου να ψηφίσουν ναι (στη δημοψήφισμα του Ιουλίου 2005), βρίσκεται σε κίνδυνο, τότε θα πρέπει να πω όχι στην αναμορφωμένη συνθήκη, πρόσθεσε.

Η μεταβολή του συστήματος της ψηφοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως ζητεί η Πολωνία, ισοδυναμεί με το άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας, λέει ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, εκτιμώντας ωστόσο ότι οι βρετανικές διεκδικήσεις προκαλούν τις μεγαλύτερες ανησυχίες διότι σημαίνουν ότι η συνθήκη χάνει την ουσία της.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει σε άλλη συνέντευξή του στη γερμανική Handelsblatt ότι παρουσίασε συμβιβαστική πρόταση για το σύστημα της ψηφοφορίας στην καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορούν να έχουν τη δυνατότητα όταν χρειάζεται η λήψη απόφασης με πλειοψηφία να αναβάλλουν την ψηφοφορία και να συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις.

Η ιδέα του βασίζεται στην κινητοποίηση ενός μηχανισμού που ονομάζεται Συμβιβασμός των Ιωαννίνων και συμφωνήθηκε το 1994 και προβλέπει ότι χώρες οι οποίες δεν μπορούν να σχηματίσουν μειοψηφία που μπορεί να εμποδίσει τη λήψη απόφασης έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν παράταση των διαπραγματεύσεων.

Δεν θεωρώ ότι είναι είναι το καλύτερο, αλλά είναι το μεγαλύτερο βήμα που μπορούμε να κάνουμε προς την Πολωνία, λέει.
Πηγή: skai.gr