Κίνδυνος εμφυλίου πολέμου στο Λίβανο

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 150 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς και αντιπάλους της λιβανικής κυβέρνησης σε μουσουλμανικές συνοικίες της Βηρυτού, ανακοινώθηκε από την αστυνομία.

Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για τρεις νεκρούς και 152 τραυματίες.

"Ο Μοχαμάντ αλ-Σέριφ, ο Χαλίκ Σουμάν, ο Χασάν Μουρτάντα και άλλος ένας άντρας που δεν έχει αναγνωριστεί σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις ανάμεσα σε σουνίτες και σιίτες", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Ο χριστιανός ηγέτης της αντισυριακής πλειοψηφίας, Σαμίρ Τζατζάα προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενός "εμφυλίου πολέμου" στο Λίβανο εάν η αντιπολίτευση επιχειρήσει να ρίξει "με τη βία" την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φουάντ Σινιόρα.

"Ορισμένα κόμματα επιχειρούν να ρίξουν την κυβέρνηση με τη βία. Ισχυρίζονται ότι οι πράξεις τους είναι δημοκρατικές, αλλά δεν είναι. Αυτά που κάνουν είναι παράνομα και αντιδημοκρατικά", τόνισε ο Σαμίρ Τζατζάα, επικεφαλής του κόμματος "Λιβανικές Δυνάμεις", σε συνέντευξη Τύπου.

"Ο Σινιόρα δεν θα πέσει υπό πίεση...και εάν συνεχίσουν τις διαδηλώσεις θα υπάρξει εμφύλιος πόλεμος", τόνισε.

Ο κ. Τζατζάα χαρακτήρισε "απόπειρα πραξικοπήματος" τη γενική απεργία που οργανώθηκε την περασμένη Τρίτη από τη λιβανική αντιπολίτευση, απεργία που προκάλεσε σοβαρές βιαιότητες και εκατοντάδες τραυματισμούς ενώ υπήρξαν και τέσσερις νεκροί.

"Δεν πιστεύουμε ότι ένα πραξικόπημα είναι δυνατό να γίνει στο Λίβανο", τόνισε απευθυνόμενος στον Χασάν Νασράλα, τον σιίτη ηγέτη της Χεζμπολάχ ,κύριο κόμμα της λιβανικής αντιπολίτευσης.

"Γνωρίζω ότι ο Νασράλα δεν έχει την πρόθεση να φτάσουμε σε εμφύλιο πόλεμο...αλλά συνεχίζοντας αυτήν την τακτική τελικώς θα οδηγηθούμε σε εμφύλιο", έκρινε ο κ. Τζατζάα.

Καταλήγοντας πρότεινε "να σταματήσουν όλες οι ενέργειες βίας και να επανέλθουμε στις δημοκρατικές πρακτικές. Καλώ όλα τα κόμματα να επιστρέψουν στην πολιτική δράση", είπε χαρακτηριστικά.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.

Πηγή: skai.gr