Κίνα: Συνάντηση του ΥΠΕΞ με αντιπροσωπεία της κυβέρνησης των Ταλιμπάν στο Κατάρ

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα πως ο υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της μεταβατικής αφγανικής κυβέρνησης των Ταλιμπάν στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κατάρ στις 25 και 26 Οκτωβρίου.

Οι δύο πλευρές θα ανταλλάξουν απόψεις για την κατάσταση στο Αφγανιστάν και για θέματα "κοινού ενδιαφέροντος", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο.

"Ως παραδοσιακός φιλικός γείτονας και εταίρος του Αφγανιστάν, η Κίνα τασσόταν πάντοτε υπέρ του διαλόγου και των επαφών προκειμένου για την ανάπτυξη σε θετική κατεύθυνση της κατάστασης στο Αφγανιστάν", είπε.

Στα μέσα Αυγούστου, η αφγανική κυβέρνηση κατέρρευσε καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους απέσυραν τα στρατεύματά τους έπειτα από 20 χρόνια επί του πεδίου, με αποτέλεσμα οι Ταλιμπάν να καταλάβουν την εξουσία σε μια επίθεση-αστραπή.

Έναν μήνα πριν, αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν είχε συναντηθεί με τον Ουάνγκ Γι στη βόρεια κινεζική πόλη Τιαντζίν.

Η Κίνα υποσχέθηκε από τότε βοήθεια στη γειτονική χώρα, απαιτώντας παράλληλα από τους Ταλιμπάν να καταστείλουν το Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν, μια οργάνωση η οποία σύμφωνα με το Πεκίνο απειλεί τη σταθερότητα στη δυτική περιοχή Σιντζιάνγκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ