Κίνα-Πυρηνικός σταθμός: Η Ουάσινγκτον δεν θεωρεί ότι η κατάσταση είναι σε «επίπεδο κρίσης»

Κίνα-Πυρηνικός σταθμός: Η Ουάσινγκτον δεν θεωρεί ότι η κατάσταση είναι σε «επίπεδο κρίσης»

Η Ουάσινγκτον αξιολογεί πληροφορίες για διαρροή στον πυρηνικό σταθμό της Ταϊσάν στην νότια Κίνα, αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν πιστεύει ότι ο σταθμός βρίσκεται σε «επίπεδο κρίσης», μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο δηλώσεις μη κατονομαζόμενων αξιωματούχων και έγγραφα που ήρθαν σε γνώση του.

Την ώρα που μέχρι στιγμής αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν διαπιστώσει ότι η κατάσταση δεν συνιστά «σοβαρό κίνδυνο ασφαλείας για τους εργαζομένους στον πυρηνικό σταθμό και για τους κατοίκους», η αμερικανική κυβέρνηση πέρασε την περασμένη εβδομάδα παρακολουθώντας την κατάσταση και συγκαλώντας το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, μετέδωσε το CNN.

«Αύξηση της συγκέντρωσης ορισμένων ευγενών αερίων» στο κύκλωμα σημειώθηκε σε έναν από τους δύο αντιδραστήρες EPR του πυρηνικού σταθμού της Ταϊσάν (Taishan), ανακοίνωσε σήμερα ο γαλλικός όμιλος EDF, αφού το CNN μετέδωσε πληροφορίες για πιθανή διαρροή και την ώρα που ο πυρηνικός σταθμός διαβεβαιώνει ότι η κατάσταση είναι ομαλή.

«Το EDF ενημερώθηκε για την αύξηση της συγκέντρωσης ορισμένων ευγενών αερίων στο πρωτεύον κύκλωμα ψύξης του αντιδραστήρα n°1 του πυρηνικού σταθμού της Ταϊσάν που ανήκει και τελεί υπό την εκμετάλλευση της TNPJVC, κοινοπραξίας του CGN (China General Nuclear Power Group, 70%) και EDF (30%)», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γαλλικού ομίλου.

Το πρωτεύον κύκλωμα είναι ένα κλειστό κύκλωμα που περιέχει πεπιεσμένο ύδωρ, το οποίο θερμαίνεται στο εσωτερικό του αντιδραστήρα με την επαφή με τις καύσιμες ύλες. Τα αέρια που ονομάζονται «ευγενή» είναι το αργόν ,το ήλιον, το κρυπτόν ή το ξένον.

«Η παρουσία ορισμένων ευγενών αερίων στο πρωτεύον κύκλωμα είναι ένα γνωστό, μελετημένο και προβλεπόμενο από τις διαδικασίες εκμετάλλευσης των αντιδραστήρων φαινόμενο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι δύο αντιδραστήρες του σταθμού είναι προς το παρόν οι μόνοι αντιδραστήρες πεπιεσμένου ύδατος (EPR), τρίτης γενιάς, σε λειτουργία στον κόσμο και ετέθησαν σε λειτουργία το 2018 και 2019. Αλλοι τέτοιου τύπου αντιδραστήρες κατασκευάζονται στην Φινλανδία, την Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ομως σειρά τεχνικών προβλημάτων έχει καθυστερήσει επί χρόνια την λειτουργία τους.

Νωρίτερα, η Framatome, θυγατρική του EDF, η οποία συμμετείχε στην κατασκευή των αντιδραστήρων της Ταϊσάν, είχε ανακοινώσει πριν ότι επιβλέπει «την εξέλιξη μίας εκ των παραμέτρων λειτουργίας» της μονάδας, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις ή να κάνει λόγο για διαρροή.

Ο πυρηνικός σταθμός «βρίσκεται εντός του επιτρεπόμενου πλαισίου λειτουργίας και ασφάλειας», ανέφερε επίσης η Framatome.

«Ραδιολογική απειλή»

Το CNN, βασιζόμενο σε επιστολή που απηύθυνε η Framatome προς το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας στις 8 Ιουνίου, έκανε λόγο για πιθανή «διαρροή» στον κινεζικό πυρηνικό σταθμό. Η Framatome απευθύνθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να ζητήσει άδεια τεχνικής υποστήριξης για την αντιμετώπιση «επικείμενης ραδιολογικής απειλής».

Σύμφωνα με το αμερικανικό ενημερωτικό δίκτυο, οι κινεζικές αρχές ασφαλείας επικαλέσθηκαν τις αποδεκτές, εντός των ορίων τιμές ραδιενέργειας στο εξωτερικό του πυρηνικού σταθμού για να αποφευχθεί η διακοπή λειτουργίας του.

Από την πλευρά του, το China General Nuclear Power Group (CGN) που εκμεταλλεύεται τον πυρηνικό σταθμό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι οι περιβαλλοντικοί δείκτες είναι «κανονικοί», χωρίς να κάνει ευθεία αναφορά στις πληροφορίες του CNN.

«Αυτήν την στιγμή, η διαρκής παρακολούθηση των περιβαλλοντικών δεδομένων δείχνει ότι οι περιβαλλοντικοί δείκτες του πυρηνικού σταθμού της Ταϊσάν και της γύρω περιοχής είναι κανονικοί», αναφέρει ο κινεζικός όμιλος που απέφυγε να απαντήσει στις σχετικές ερωτήσεις του AFP.

Αλλά, ούτε και το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στις ερωτήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην Γαλλία, η κυβέρνηση, η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας (CEA) και η Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN) δεν έχουν ακόμη σχολιάσει το γεγονός.

Το EDF δηλώνει ότι ήρθε σε επαφή με την TNPJVC και «προσέφερε την τεχνογνωσία του». Ο γαλλικός όμιλος δηλώνει επίσης ότι «ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου της TPNJVC ώστε η διεύθυνση να παρουσιάσει το σύνολο των δεδομένων και των αναγκαίων αποφάσεων».

Στην Κίνα λειτουργούν περί τους πενήντα πυρηνικοί σταθμοί. Είναι τρίτη στα παγκόσμια κατάταξης μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Γαλλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ