Κίνα: Παράνομη η επιλογή διαδόχου του Δαλάι Λάμα από τον ίδιο

Η μελλοντική επιλογή από τον πνευματικό ηγέτη των Θιβετιανών του διαδόχου του θα είναι «παράνομη», προειδοποίησε σήμερα το Πεκίνο, υποστηρίζοντας ότι τον τίτλο του «Δαλάι Λάμα» απονέμει η κεντρική κινεζική κυβέρνηση.

«Ο τίτλος του 'Δαλάι Λάμα' απονέμεται από την κεντρική κυβέρνηση και είναι παράνομος σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση», δήλωσε ο Χονγκ Λέι, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δύο ημέρες αφότου ο Δαλάι Λάμα δήλωσε πως θα επιλέξει ο ίδιος το διάδοχό του.

Ο πνευματικός ηγέτης των Θιβετανών, ηλικίας 76 ετών και εξόριστος από το 1959, δήλωσε το Σάββατο ότι θα αποφασίσει για τη μετενσάρκωσή του «γύρω στα 90 του».

«Όταν θα πλησιάζω τα 90 χρόνια, θα συμβουλευθώ τους μεγάλους λάμα των θιβετιανών βουδιστικών παραδόσεων, τους Θιβετιανούς και τους άλλους μαθητές του θιβετιανού βουδισμού και θα προχωρήσω σε μια επανεκτίμηση του θεσμού του Δαλάι Λάμα για να διαπιστώσω αν πρέπει ή όχι να διαιωνιστεί. Η απόφασή μου θα ληφθεί σ' αυτή τη βάση», διαβεβαίωσε.

Σύμφωνα με τη θιβετιανή παράδοση, οι μοναχοί πρέπει να εντοπίσουν ένα νεαρό αγόρι που φέρει τα σημάδια που δείχνουν πως είναι η μετενσάρκωση του τελευταίου πνευματικού ηγέτη.

Όμως ο Δαλάι Λάμα αναφέρθηκε στο παρελθόν σε μια ενδεχόμενη διακοπή αυτής της παράδοσης επιλέγοντας ένα διάδοχο πριν από το θάνατό του ή μεταξύ των εξόριστων Θιβετιανών. Έχει δηλώσει επίσης πως θα μπορούσε να είναι ανοικτός σε μια εκλογή του επόμενου Δαλάι Λάμα.

«Ένα σύνολο θρησκευτικών τελετουργιών και ιστορικών συμβάσεων υπεισέρχονται στη μετενσάρκωση του Δαλάι Λάμα και ουδέποτε υπήρξε το έθιμο ένας Δαλάι Λάμα να επιλέγει τον διάδοχό του», δήλωσε ο Χονγκ.

Η Κίνα υποστηρίζει πως «απελευθέρωσε ειρηνικά» το Θιβέτ καταλαμβάνοντάς το, το 1951, και ελέγχει πολύ στενά αυτή την αυτόνομη περιφέρεια.

Πηγή: skai.gr