Κίνα - ΗΠΑ: Θα «εξουδετερωθούν οι νάρκες» του Τραμπ;-Θετική στάση Πεκίνου στον Μπάιντεν

Η Κίνα υιοθέτησε ένα πιο θετικό τόνο προς τη νέα κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν σήμερα, λέγοντας ότι «οι καλοί άγγελοι μπορούν να θριαμβεύσουν επί των κακών δυνάμεων» και υποβαθμίζοντας εκνευρισμούς του παρελθόντος ως αποτέλεσμα της ατμόσφαιρας που δηλητηριάστηκε από την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι διμερείς σχέσεις επιδεινώθηκαν δραματικά κατά τη θητεία του Τραμπ, ο οποίος ενεπλάκη σε εμπορικό και τεχνολογικό πόλεμο με τον ασιατικό γίγαντα. Ο Μπάιντεν, που ορκίστηκε χθες, αναμένεται να διατηρήσει τις πιέσεις σε βάρος του Πεκίνου αλλά με μια πιο συμβατική και πολυμερή προσέγγιση.

«Τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση του Τραμπ, ιδιαίτερα (ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάικ) Πομπέο, τοποθέτησε πάρα πολλές νάρκες που πρέπει να απομακρυνθούν, έκαψε πάρα πολλές γέφυρες που πρέπει να ξαναχτιστούν, κατέστρεψε παρά πολλούς δρόμους που πρέπει να αποκατασταθούν», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Χούα Τσουνγίνγκ.

«Πιστεύω ότι εάν και οι δύο χώρες καταβάλουν προσπάθεια, οι καλοί άγγελοι μπορούν να θριαμβεύσουν επί των κακών δυνάμεων», δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων σήμερα, χρησιμοποιώντας μια φράση που ‘αγκαλιάστηκε’ από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η εκπρόσωπος της Ταϊβάν στην Ουάσινγκτον παρευρέθη χθες στην ορκωμοσία του Μπάιντεν με επίσημη πρόσκληση, κάτι που έγινε για πρώτη φορά και αποτέλεσε ένδειξη ότι η κυβέρνηση του νέου προέδρου θα συνεχίσει την αυξημένη στήριξη του Τραμπ προς τη νησιωτική χώρα, που το Πεκίνο υποστηρίζει ότι είναι μέρος της Κίνας. Επίσης χθες η νέα κυβέρνηση του Μπάιντεν επέκρινε την κίνηση της Κίνας να επιβάλει κυρώσεις σε 28 πρώην αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ, μεταξύ των οποίων και του Πομπέο --και μάλιστα μερικά λεπτά μετά την ορκωμοσία του Μπάιντεν-- χαρακτηρίζοντας την κίνηση «αντιπαραγωγική και κυνική».

Ερωτηθείσα και για τα δύο αυτά ζητήματα, η Χούα υπεραμύνθηκε των κυρώσεων και επανέβαλε την αντίθεση της Κίνας στην όποια επίσημη επικοινωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ταϊβάν. Δήλωσε ότι η Κίνα θα ανταπαντήσει σε όποιες κινήσεις υπονομεύουν την κυριαρχία της ή τα συμφέροντά της.

Ωστόσο, η Χούα, που δήλωσε ότι παρακολούθησε την ορκωμοσία στο CNN, ζήτησε επίσης κατ’ επανάληψη συνεργασία και κατανόηση.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανέφερε επίσης στην ομιλία της ορκωμοσίας του ότι οι Αμερικανοί έχουν πολλά να επουλώσουν, πολλά να αποκαταστήσουν. Αυιτό είναι ακριβώς που χρειάζονται οι σινοαμερικανικές σχέσεις», δήλωσε η ίδια.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών χαιρέτισε επίσης την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Πολλοί χρήστες κινεζικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχολίασαν σήμερα πως ελπίζουν ότι η ορκωμοσία του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει μια βελτίωση στις διμερείς σχέσεις. Άλλοι ήταν λιγότερο αισιόδοξοι, φοβούμενοι ότι η σκληρή στάση του Τραμπ απέναντι στην Κίνα θα διατηρηθεί και υπό την νέα κυβέρνηση.

«Ανεξάρτητα από το πόσο καλά τα πάει η Κίνα, πάντα θα αντιμετωπίζουν τους Κινέζους με προκατάληψη. Άρα, παρόλο που ο Μπάιντεν κέρδισε τον Τραμπ, θα υπάρχει πάλι το ίδιο αποτέλεσμα», δήλωσε στο Reuters ο 32χρονος Λιου Ρούι, που περπατούσε σε δρόμο του Πεκίνου σήμερα.

Κάποιοι εξέφρασαν τη λύπη τους για την αποχώρηση Τραμπ, λέγοντας ότι η λογομαχία μεταξύ των δύο χωρών είχε βοηθήσει την Κίνα να προωθήσει τη δική της ατζέντα.

«Στην πραγματικότητα εύχομαι ο Τραμπ να μπορούσε να παραμείνει στην προεδρία», δήλωσε ένας 78χρονος άνδρας, ονόματι Λιου. «Γιατί; Διότι θα ήταν πιο εύκολο για την Κίνα να ξεπεράσει τις ΗΠΑ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ