Kατάληψη κωμοπόλεων από τις ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κίεβο

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις προωθήθηκαν στην ανατολική Ουκρανία καταλαμβάνοντας κωμοπόλεις στην περιφέρεια του Χαρκόβου και στο Ντονμπάς.

Από το Ιζιούμ, που βρισκόταν ήδη υπό τον έλεγχό τους, οι ρωσικές δυνάμεις διεξάγουν μια επίθεση προς την κατεύθυνση του Μπαρβίνκοφ, που βρίσκεται νοτιότερα. Έχουν καταλάβει την κωμόπολη Ζαβόντι και τα βορειοανατολικά προάστια της κωμόπολης Βέλικα Κομισούβαχα, ανακοίνωσε το πρωί το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Ανατολικότερα, προς την κατεύθυνση του Λιμάν, ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την κωμόπολη Ζάριτσνε και «αποπειράται επίθεση κοντά στο Γιάμπιλ», συνέχισε.

Κοντά στο Σεβεροντονέτσκ, μία από τις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας με 100.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, οι δυνάμεις της Μόσχας πήραν τον έλεγχο της κωμόπολης Νοβοτοσκίβσκε και διεξάγουν επίθεση προς την κατεύθυνση των Νίζνιε και Ορίχοβε, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως από την αρχή της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου, ο ουκρανικός στρατός σπάνια έχει κάνει λόγο για προώθηση των ρωσικών δυνάμεων ή για κατάληψη κωμοπόλεων.

Η Ουκρανία διατηρεί τον έλεγχο των αιθέρων και οι Ρώσοι πλήττουν τη Μαριούπολη αδιακρίτως, λέει το Λονδίνο

Οι Ουκρανοί διατηρούν τον έλεγχο επί του μεγαλύτερου τμήματος του εναέριου χώρου πάνω από τη χώρα τους, αναφέρει σε πρωινή ενημέρωση το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας με βάση τις νεότερες στρατιωτικές πληροφορίες που έχει συλλέξει.

Σημειώνει πως οι Ρώσοι δεν έχουν καταφέρει να καταστρέψουν την αεροπορία των Ουκρανών ή να καταπνίξουν την αεράμυνά τους, με αποτέλεσμα η ρωσική αεροπορία να συνεχίζει να απειλείται.

Ως προς του πού επικεντρώνονται οι ρωσικές αεροπορικές επιχειρήσεις, το Λονδίνο σημειώνει ότι αυτό γίνεται στη νότια και ανατολική Ουκρανία, παρέχοντας υποστηρίξει στις χερσαίες δυνάμεις στις περιοχές αυτές. Στο βορρά και στη δύση η πρόσβαση της Ρωσίας από αέρος είναι πολύ περιορισμένη, με αποτέλεσμα οι επιθέσεις να γίνονται από απόσταση με τα λεγόμενα stand-off όπλα. Οι Ρώσοι εξακολουθούν να στοχεύουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις και υλικοτεχνικές υποδομές σε όλη τη χώρα.

Σε ό,τι αφορά τη Μαριούπολη, τονίζεται πως οι ρωσικές επιθέσεις από αέρος πιθανότατα διεξάγονται με μη κατευθυνόμενες βόμβες ελεύθερης πτώσης. Τα όπλα αυτά μειώνουν την ικανότητα της Ρωσίας να διακρίνει αποτελεσματικά όταν διεξάγει επιθέσεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο για απώλειες αμάχων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ