Κλείσιμο

Κηδεύτηκαν σήμερα οι επτά ισπανοί

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η κηδεία των επτά ισπανών πρακτόρων υπηρεσιών πληροφοριών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ σε επίσημη τελετή που επισκιάστηκε όμως από τις κλιμακούμενες επικρίσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής στο Ιράκ.
«Έδωσαν τη ζωή τους για να βοηθήσουν άλλους», δήλωσε ο ρωμαιοκαθολικός ιερέας Ντανιέλ Ροντρίγκες παρουσία του βασιλιά Χουάν Κάρλος, της βασίλισσας Σοφίας, του πρίγκιπα διαδόχου Φελίπε, του πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ, μελών του υπουργικού συμβουλίου και ανώτατων αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων. Η τελετή στο αρχηγείο της μυστικής υπηρεσίας CNI στην Μαδρίτη έγινε χωρίς την παρουσία κόσμου, αλλά μεταδόθηκε απ` ευθείας από την τηλεόραση. Η σημερινή ημέρα έχει κηρυχθεί ως ημέρα εθνικού πένθους στην Ισπανία. Οι πράκτορες σκοτώθηκαν σε ενέδρα νότια της Βαγδάτης το Σάββατο.
Ο Αθνάρ που πρόκειται να ενημερώσει το κοινοβούλιο για τις συνθήκες της επίθεσης, κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι προσπαθεί εδώ και οκτώ μήνες να «κρύψει» την πολιτική συζήτηση για το Ιράκ επιχειρώντας να την κάνει να συμπέσει με την κηδεία. Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν ότι η επιχείρηση στο Ιράκ πρέπει να τεθεί υπό τις εντολές των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με την εφημερίδα ΕΛ ΠΑΙΣ. Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα από ιδιωτική εταιρεία έδειξε ότι το 85% των Ισπανών πιστεύει ότι ο πόλεμος στο Ιράκ «δεν αξίζει». Στην ίδια δημοσκόπηση οι Ισπανοί παρουσιάστηκαν διχασμένοι στο θέμα της ισπανικής παρουσίας στο Ιράκ.
Πηγή: skai.gr