Καζακστάν- Πούτιν: «Οι ρωσικές δυνάμεις θα εγκαταλείψουν μετά το τέλος της αποστολής»

Οι ρωσικές και οι συμμαχικές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στο Καζακστάν για να συνδράμουν το καθεστώς, που καταγγέλλει ότι έγινε στόχος της «διεθνούς τρομοκρατίας», θα εγκαταλείψουν την χώρα μετά το τέλος της αποστολής τους, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Οταν οι δυνάμεις θα έχουν εκπληρώσει την αποστολή τους, θα αποσυρθούν από το έδαφος του Καζακστάν», δήλωσε ο Πούτιν κατά την διάρκεια συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης με τους συμμάχους του στον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας

Πριν από αυτόν, ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ είχε δηλώσει κατά την συνεδρίαση ότι η αποχώρηση θα γίνει «σύντομα».

Με επικεφαλής την Ρωσία, δύναμη 2.030 στρατιωτών του Οργανισμού έχει αναπτυχθεί στο Καζακστάν κατόπιν αιτήματος του καζάκου προέδρου.

Ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι το Καζακστάν υπήρξε θύμα «επίθεσης της διεθνούς τρομοκρατίας» και ότι αυτές οι «συμμορίες ενόπλων» με «σαφή εμπειρία μάχης» εκπαιδεύθηκαν σε «κέντρα στο εξωτερικό».

Στην συνέχεια προειδοποίησε ότι η Μόσχα δεν θα ανεχθεί «χρωματιστές επαναστάσεις» στην πρώην Σοβιετική Ενωση, παραπέμποντας στις εξεγέρσεις που, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ενορχηστρώθηκαν από την Δύση, στις πρώην σοβιετικές χώρες από την δεκαετία του 2000.

«Καταλαβαίνουμε ότι δεν πρόκειται ούτε για την πρώτη ούτε για την τελευταία απόπειρα ανάμειξης στις υποθέσεις των χωρών μας», είπε.

«Και δεν θα επιτρέψουμε διατάραξη της κατάστασης στην χώρας μας και δεν θα επιτρέψουμε την ανάπτυξη των σεναρίων των αυτοαποκαλούμενων χρωματιστών επαναστάσεων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ