«Κατηγορώ» Λαβρόφ: Περίπου 2.000 οι μισθοφόροι από Μέση Ανατολή, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

«Κατηγορώ» Λαβρόφ: Περίπου 2.000 οι μισθοφόροι από Μέση Ανατολή, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ο αριθμός των μισθοφόρων από τη Μέση Ανατολή στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες προσεγγίζει τις 2.000, δηλώνει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Kommersant.

O Λαβρόφ είπε ότι το ζήτημα αυτό τέθηκε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 27 Οκτωβρίου καθώς και στις συστηματικές επαφές που είχε με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, δηλώνει ότι η Ρωσία υποστηρίζει τις προσπάθειες των γειτόνων, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, για την διευθέτηση της κρίσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μέσω της διπλωματικής και πολιτικής οδού.

Απαντώντας στο ερώτημα πώς η Μόσχα αντιμετωπίζει την πρόταση των προέδρων τηςΤουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν να δημιουργηθεί ένα σχήμα για την διευθέτηση της διένεξης με την συμμετοχή της Άγκυρας και της Μόσχας, ο Λαβρόφ επισήμανε ότι «υπάρχουν πολλές προτάσεις για το σχήμα των συνομιλιών, όπως και για την διεύρυνση του, την αλλαγή του κτλ» και πως «το θέμα αυτό συζητήθηκε πρόσφατα κατά την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δηλώνει επίσης στην συνέντευξη του ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Τουρκία για να αποτραπεί η ανάπτυξη ενός στρατιωτικού σεναρίου επίλυσης της διένεξης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Επισήμανε μάλιστα ότι η Μόσχα και η Άγκυρα είναι στενοί εταίροι και μπορούν να ασκήσουν επιρροή ώστε να υπάρξει μια ευέλικτη και ρεαλιστική προσέγγιση έχοντας ως γνώμονα στη συνεργασία τους τη στρατηγική θεώρηση. Ανέφερε ως παράδειγμα τη συνεργασία της Ρωσίας με την Τουρκία στη Συρία και τη Λιβύη.

Να επιστραφούν τα εδάφη λέει ο Χαμενεΐ

Τα εδάφη που πήρε η Αρμενία από το Αζερμπαϊτζάν "πρέπει να επιστραφούν", δήλωσε σήμερα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, οι δηλώσεις του οποίου διευκρινίζουν τη θέση της χώρας του για τη σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σφοδρές μάχες μαίνονται τον τελευταίο και πλέον μήνα μεταξύ των αζερικών δυνάμεων και των στρατιωτών αυτού του αυτονομιστικού θύλακα που υποστηρίζεται από την Αρμενία.

Από τότε που άρχισαν οι εχθροπραξίες, οι αζερικές δυνάμεις ανακατέλαβαν εδάφη που διέφευγαν του ελέγχου τους από τη δεκαετία του 1990 και ένας πόλεμος με 30.000 νεκρούς οδήγησε τότε στην απόσχιση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το οποίο σήμερα κατοικείται σχεδόν αποκλειστικά από Αρμένιους.

"Ο πόλεμος αυτός που λαμβάνει χώρα δυστυχώς στην πόρτα μας μεταξύ των δύο γειτόνων μας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, απειλεί την ασφάλεια της περιοχής", δήλωσε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ σε τηλεοπτική του ομιλία, "πρέπει αυτό να σταματήσει το νωρίτερο δυνατόν".

"Ασφαλώς, τα εδάφη τα οποία κατέλαβε η Αρμενία πρέπει να επιστραφούν και να απελευθερωθούν. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Τα εδάφη αυτά ανήκουν στο Αζερμπαϊτζάν, που έχει πλήρη δικαιώματα επ΄αυτού", πρόσθεσε ο πρώτος Ιρανός στην ιεραρχία της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

"Η ασφάλεια των Αρμενίων που ζουν σε αυτά τα εδάφη πρέπει να είναι εγγυημένη", είπε ακόμη ο Χαμενεΐ, καλώντας τις δυο πλευρές να μην παραβιάζουν τα διεθνή σύνορα".

Το Ιράν, που διατηρεί καλές σχέσεις με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, έχει καλέσει επανειλημμένα τις δύο αυτές χώρες να σταματήσουν τις εχθροπραξίες, και έχει προσφέρει τη διαμεσολάβησή του.

Στις αρχές Οκτωβρίου, χωρίς να καλέσει ονομαστικά την Αρμενία να αποχωρήσει από εδάφη που καταλαμβάνει στη γειτονική της χώρα, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι "η κατοχή δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεκτή" και ότι "όλος ο κόσμος" πρέπει "να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα των χωρών".

Με φόντο τις ανησυχίες που εξέφρασαν αρκετές χώρες σχετικά με τη φερόμενη παρουσία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ τζιχαντιστών που έφθασαν από τη Συρία, ο Ροχανί δήλωσε επίσης ότι η χώρα του δεν θα ανεχτεί την παρουσία "τρομοκρατών" κοντά στα βόρεια σύνορά της.

Ο Χαμενεΐ επανέλαβε σήμερα αυτήν την προειδοποίηση.

"Δεν πρέπει τρομοκράτες να εγκατασταθούν κοντά στα σύνορά μας. Η παρουσία τέτοιων τρομοκρατών αναφέρθηκε σε αξιόπιστες πληροφορίες, είπε, εάν αισθανθούμε απειλή από αυτούς, θα αντιδράσουμε αποφασιστικά και ξεκάθαρα".

Η Ισλαμική Δημοκρατία έχει μια κοινότητα που μιλά αζερικά και αριθμεί πάνω από δέκα εκατομμύρια μέλη, καθώς και μια αρμενική μειονότητα που εκτιμάται ότι έχει λίγο λιγότερο από 100.000 μέλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ