Κλείσιμο

Κατηγορίες κατά του Μπόρις Τζόνσον για παραβίαση του lockdown

Λονδίνο, Θανάσης Γκάβος

Ο Μπόρις Τζόνσον απέρριψε τις κατηγορίες που διατυπώνονται σε βάρος του για παραβίαση των κανόνων που ίσχυαν στην Αγγλία κατά τη διάρκεια του lockdown του περσινού Νοεμβρίου και των αυστηρών περιορισμών στο Λονδίνο τις παραμονές των Χριστουγέννων του 2020.

Δημοσίευμα της Daily Mirror υποστηρίζει ότι στις 13 Νοεμβρίου 2020 ο Βρετανός Πρωθυπουργός έκανε μια ομιλία σε αποχαιρετιστήρια συγκέντρωση για μέλος του προσωπικού της Ντάουνινγκ Στριτ. Επίσης, ότι επέτρεψε ένα πάρτι για «40 με 50» συνεργάτες τους που «στοιβάχτηκαν» σε ένα δωμάτιο εντός της Ντάουνινγκ Στριτ ένα μήνα αργότερα, στις 18 Δεκεμβρίου, αν και ο ίδιος δεν παρέστη.

Τον περσινό Νοέμβριο η χώρα βρισκόταν στο δεύτερο κατά σειρά γενικό απαγορευτικό που διήρκεσε τέσσερις εβδομάδες. Υπήρχε σε ισχύ εντολή εργασίας από το σπίτι όπου ήταν δυνατό και απαγόρευση συναναστροφών σε στεγασμένους χώρους.

Το Δεκέμβριο το Λονδίνο τελούσε υπό τους περιορισμούς της τρίτης βαθμίδας μέτρων, που συνεπάγονταν απαγόρευση συναντήσεων σε κλειστούς χώρους ατόμων που δε συγκατοικούσαν.

Το δημοσίευμα αποτέλεσε την αιχμή των ερωτήσεων που έθεσε το μεσημέρι προς τον κ. Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων ο ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ.

Ο κ. Στάρμερ κατηγόρησε τον Μπόρις Τζόνσον ότι «περνά τους Βρετανούς για χαζούς» και ότι αποδεικνύει πως θεωρεί ότι για τον ίδιο και τους συν αυτώ «ισχύουν διαφορετικοί κανόνες».

Ο κ. Τζόνσον απέφυγε τρεις χώρες να διαψεύσει ότι το πάρτι του Δεκεμβρίου έγινε, λέγοντας όμως ότι «όλες οι οδηγίες ακολουθήθηκαν πλήρως στην Ντάουνινγκ Στριτ», επαναλαμβάνοντας την πρωινή αντίδραση του εκπροσώπου του στο δημοσίευμα.

Ο κ. Στάρμερ αντέτεινε πως «ή το πάρτι έγινε ή οι κανόνες τηρήθηκαν, δεν μπορούν να ισχύουν και τα δύο».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο ηγέτης του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας στο Γουέστμινστερ Ίαν Μπλάκφορντ επανέλαβε την κατηγορία σε βάρος του Πρωθυπουργού, αποκαλύπτοντας ότι η Daily Mirror έχει ζητήσει νομική συμβουλή για το κατά πόσο τελέστηκε νομικό αδίκημα με τη διοργάνωση του πάρτι.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης «Πενθούσες λόγω COVID-19 Οικογένειες για Δικαιοσύνη» σχολίασε ότι «η αποκάλυψη πως ο Πρωθυπουργός έκανε εκείνη την περίοδο πάρτι με μεγάλες ομάδες φιλαράκων του είναι φοβερή». Η ίδια πρόσθεσε ότι αναρωτιέται κανείς «αν ο Πρωθυπουργός έχει ενσυναίσθηση» του πόνου των άλλων.