Κατηγορίες και για τρίτο τζιχαντιστή στο Βέλγιο για το σχέδιο Κρικέ

Κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση σε βάρος και τρίτου υπόπτου απήγγειλαν οι βελγικές Αρχές, σε σχέση με τη μεγάλη έρευνα για τρομοκρατική επίθεση που πιστεύεται ότι εμποδίστηκε στο «παρά πέντε» στη Γαλλία.

Ο κατηγορούμενος, που κατονομάζεται μόνο με τα αρχικά του ως Y.A., φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση του Ρέντα Κρικέ, του διαβόητου γάλλου τζιχαντιστή ο οποίος συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα και πιστεύεται ότι βρισκόταν στα τελευταία στάδια προετοιμασίας μίας βίαιης τρομοκρατικής επίθεσης σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Ο Κρικέ εντοπίστηκε στα περίχωρα του Παρισιού στις 24 Μαρτίου, δύο μέρες μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Στο διαμέρισμά του βρέθηκαν όπλα και εκρηκτικά.

Ο 33χρονος Y.A. είναι το τρίτο πρόσωπο σε βάρος του οποίου απαγγέλλονται κατηγορίες στο Βέλγιο για την υπόθεση Κρικέ. Οι άλλοι δύο έχουν κατονομαστεί ως Ράμπα Ν. και ως Αμπντεραχμάν Α.

Ένας ακόμα ύποπτος, ονόματι Ανίς Μπαχρί, έχει συλληφθεί στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας σε σχέση με το σχέδιο Κρικέ, και αναμένεται να εκδοθεί στη Γαλλία.

Το 2015, ο Κρικέ καταδικάστηκε ερήμην από βελγικό δικαστήριο σε 10 χρόνια κάθειρξης για το ρόλο του στη στρατολόγηση οπαδών του Ισλαμικού Κράτους στην Ευρώπη. Βοηθούσε επίσης στη χρηματοδότηση της μετάβασης των ευρωπαίων τζιχαντιστών στη Συρία. Ο ίδιος ο Κρικέ φέρεται να ταξίδευσε στη Συρία το 2014.

Δεκάδες τζιχαντιστές καταδικάστηκαν ερήμην στην ίδια δίκη μαζί με τον Κρικέ, ανάμεσά τους και ο Αμντελχαμίντ Αμπαούντ, ο φερόμενος ως ενορχηστρωτής του μακελειού του Νοεμβρίου στο Παρίσι, που κατέληξε στο θάνατο 130 ανθρώπων.
Πηγή: skai.gr