Κλείσιμο

Κατηγορίες για φόνο εκ προθέσεως

Κατηγορίες σε βάρος τριών στρατιωτών των ΗΠΑ, οι οποίοι κατηγορούνται ότι σκότωσαν τον Ισπανό εικονολήπτη Χοσέ Κούσο στο ξενοδοχείο Palestina τον Απρίλιο του 2003, άσκησε Ισπανός δικαστής, ο οποίος υποστηρίζει ότι επιχείρησαν να εκφοβίσουν τους δημοσιογράφους βάλλοντας μια οβίδα εναντίον του ξενοδοχείου όπου διέμεναν.

Ο δικαστής Σαντιάγο Πέδρας απέρριψε το επιχείρημα των ΗΠΑ ότι οι στρατιώτες βρίσκονταν σε νόμιμη άμυνα όταν άνοιξαν πυρ εναντίον του ξενοδοχείου. Ο Κούσο, που εργαζόταν για τον τηλεοπτικό σταθμό Telecinco, καθώς και ένας Ουκρανός εικονολήπτης του πρακτορείου Reuters, είχαν βρει το θάνατο από το πλήγμα του ξενοδοχείου.

Οι κατηγορούμενοι είναι ο λοχίας Τόμας Γκίμπσον, ο οποίος εκτόξευσε την οβίδα, ο αντισυνταγματάρχης Φίλιπ Ντε Καμπ, ο οποίος έδωσε την εντολή στο άρμα μάχης να ανοίξει πυρ, και ο λοχαγός Φίλιπ Γουόλφορντ, ο αξιωματικός στο άρμα.

Ο Πέδρας είπε ότι οι κατηγορούμενοι ίσως έδρασαν με δόλο και βαρύνονται ενδεχομένως με ένα έγκλημα κατά της διεθνούς
Το ξενοδοχείο Παλεστάϊν στη Βαγδάτη
κοινότητας. Η κατηγορία αυτή επισύρει ποινή έως και 15 ετών κάθειρξης.

Οι στρατιωτικοί γνώριζαν ότι το ξενοδοχείο ήταν περιοχή όπου διέμεναν άμαχοι και μάλιστα δημοσιογράφοι, ανέφερε ο Πέδρας. Πρόσθεσε ότι το Πεντάγωνο είχε πει στους δημοσιογράφους να διαμείνουν στο ξενοδοχείο διότι βρισκόταν σε έναν κατάλογο απαγορευμένων στόχων για τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Ο στρατός των ΗΠΑ είχε αναφέρει ότι οι στρατιώτες είδαν ένα άτομο με κυάλια και λάμψεις από το ξενοδοχείο, όμως ο Πέδρας είπε ότι οι στρατιωτικοί όφειλαν να γνωρίζουν ότι οι δημοσιογράφοι χρησιμοποιούν εξοπλισμό αυτού του είδους.

Η επίθεση στο ξενοδοχείο είχε ίσως στόχο τον εκφοβισμό των δημοσιογράφων, προσέθεσε ο Πέδρας, επισημαίνοντας ότι την ίδια ημέρα είχαν σημειωθεί επιθέσεις εναντίον δύο Αραβικών τηλεοπτικών σταθμών.

Ο Πέδρας ετοιμάζεται να εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης για τους στρατιωτικούς. Πάντως οι αρχές των ΗΠΑ δεν προβαίνουν συνήθως στην έκδοση Αμερικανών πολιτών.
Πηγή: skai.gr