Καθολική εκκλησία: Προς αγιοποίηση ένας από τους αρχιτέκτονες της ευρωπαϊκής ιδέας

O αρχιτέκτονας της ευρωπαϊκής ιδέας Ρομπέρ Σούμαν, στο δρόμο προς την αγιότητα. Όπως αναφέρει το Politico, ο Πάπας Φραγκίσκος αναγνωρίζει τις «ηρωικές αρετές» του Ευρωπαίου πολιτικού, ενός από τους ιδρυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κάνει βήματα για να γίνει άγιος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσίευσε το Βατικανό το Σάββατο. 

Η έκδοση του διατάγματος αντιπροσωπεύει το πρώτο βήμα στη μακρά πορεία της Καθολικής Εκκλησίας προς την αγιοποίηση και δίνει στον Σούμαν τον τίτλο «σεπτός».

Ο Σούμαν γεννηθείς στο Λουξεμβούργο το 1886 ήταν ευσεβής Καθολικός. Σπούδασε νομικές επιστήμες στο Μετς, στη Βόννη και στο Στρασβούργο. Είχε γερμανική υπηκοότητα και πολέμησε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των Κεντρικών Δυνάμεων. Μετά το τέλος του πολέμου ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως πολιτικός στη Γαλλία. Το 1941 η Γκεστάπο φυλάκισε τον Σουμάν, αλλά εκείνος δραπέτευσε και εργάστηκε στη Αντίσταση το 1942. Ήταν ο εμπνευστής της Ευρωπαϊκής ενοποίησης και της ΕΚΑΧ. Διατέλεσε πρόεδρος του κοινοτικού οργάνου (Ευρωπαϊκή Επιτροπή). Απεβίωσε το 1963.

Πηγή: politico.eu