ΚΑΙΡΟΣ

Καθησυχαστικές εκτιμήσεις για τη γρίπη

Νέα σύσκεψη για την γρίπη Α έχει συγκαλέσει για την Τρίτη το μεσημέρι ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας με διοικητές των νοσοκομείων.

Για τον ιό ενημερώθηκαν σήμερα οι υγειονομικές διευθύνσεις των τριών ενόπλων δυνάμεων, της αστυνομίας και του πυροσβεστικού.

Στο μεταξύ, καθησυχαστικός για την αντιμετώπιση της γρίπης Α στην Ελλάδα εμφανίστηκε ο Σπύρος Κρήτας, επίκουρος καθηγητής μικροβιολογίας και λοιμωδών νοσημάτων στην κτηνιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ είπε ότι το πανεπιστήμιο βρίσκεται σε επιφυλακή και έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύσει τη γρίπη των χοίρων.

Ωστόσο, πρόσθεσε, αυτό που προέκυψε είναι μία νέα γρίπη που, αν ποτέ έρθει στη χώρα μας, θα εισαχθεί απο άνθρωπο και όχι απο χοίρους και αντιμετωπίζεται εύκολα. Είπε ακόμα ότι απο το καλοκαίρι θα ανιχνεύεται στο πανεπιστήμιο και ο ιός της νέας γρίπης Α.

Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα του ιού στη χώρα μας, ωστόσο εντείνονται τα μέτρα πρόληψης. 

Στο μεταξύ, το Μεξικό φαίνεται σίγουρο ότι μπορεί να ελέγξει τη νέα γρίπη, όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τα μέλη του να μην χαλαρώσουν τα μέτρα που έχουν λάβει.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αρχές είναι συγκρατημένα αισιόδοξες, προειδοποιώντας παράλληλα για την πιθανότητα να υπάρξει νέο κύμα κρουσμάτων το φθινόπωρο από έναν ιό περισσότερο μολυσματικό.

Η κατάσταση παραμένει πολύ ανησυχητική, δήλωσε ο Δρ Κέιζι Φουκούντα, νούμερο δύο του ΠΟΥ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις αρμόδιες αρχές σε όλον τον κόσμο να μην θεωρήσουν πως ο κίνδυνος ξεπεράστηκε, γιατί η νέα γρίπη μπορεί να υποχωρήσει πριν ξανακάνει την εμφάνισή της με πρωτοφανή δριμύτητα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε από την πλευρά της να μην ληφθούν αδικαιολόγητα μέτρα ώστε να "μην γίνει η υγειονομική κρίση και οικονομική".

Ο πιο πρόσφατος απολογισμός στο Μεξικό κάνει λόγο για 26 νεκρούς, κυρίως γυναίκες, και για 776 ασθενείς. Όμως η επιδημία βρίσκεται σε φάση ύφεσης, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας.

Τη Δευτέρα ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στις 21 χώρες είναι 1.085 και των νεκρών 27.

Εκτός από το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Ισπανία (57 κρούσματα) είναι οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο. Πηγή: skai.gr