Καθηγητής του Χάρβαρντ κρίθηκε ένοχος για «εργασία για την Κίνα»

Ένας καθηγητής Χημείας του Χάρβαρντ κρίθηκε ένοχος από δικαστήριο της Βοστώνης την Τρίτη για κατηγορίες που σχετίζονται με τις επιχειρηματικές του σχέσεις με ένα κινεζικό πανεπιστήμιο. Οι κατηγορίες περιλάμβαναν ψευδείς δηλώσεις σε αξιωματούχους και φορολογικές δηλώσεις και μη αναφορά του κινεζικού τραπεζικού του λογαριασμού.

Η υπόθεση ήταν μέρος ενός ομοσπονδιακού προγράμματος για την αντιμετώπιση της κινεζικής επιρροής στην έρευνα των ΗΠΑ. Ο καθηγητής Τσαρλς Λίμπερ είναι γνωστός νανοεπιστήμονας και πρώην πρόεδρος του τμήματος χημείας του Χάρβαρντ.

Οι εισαγγελείς είπαν ότι το 2011, ο Λίμπερ συμφώνησε να συνεργαστεί με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Γουχάν στην Κίνα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το δικαστήριο τον κατηγόρησε πως  βοήθησε άλλους επιστήμονες να συμμετάσχουν σε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα της Κίνας.

Οι εισαγγελείς λένε ότι η Κίνα χρησιμοποιεί αυτό το πρόγραμμα για να πείσει ξένους ερευνητές να μοιραστούν τις γνώσεις τους με τη χώρα. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν είναι έγκλημα. Ωστόσο, οι εισαγγελείς είπαν ότι ο 62χρονος Λίμπερ είπε παράνομα ψέματα σε αξιωματούχους για την εμπλοκή του.

 Ο δικηγόρος του Λίμπερ είχε υποστηρίξει ότι οι εισαγγελείς δεν είχαν αρκετά στοιχεία για να αποδείξουν την ενοχή του. Ο καθηγητής, ο οποίος δίνει μάχη με τον καρκίνο, καθόταν  ατάραχος καθώς το δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφαση.

Πηγή: Voanews.com

Πηγή: skai.gr