Κλείσιμο

Κατεβαίνουν στους δρόμους

Δεν υπάρχει περίπτωση να αποσυρθεί η υποψηφιότητά μου δήλωσε κατηγορηματικά ο υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ παρά τη προσφυγή της αντιπολίτευσης και τις πιέσεις, που ασκεί ο στρατός.

Εν τω μεταξύ, νέα διαδήλωση Κεμαλιστών αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, με φόντο την πολιτική κρίση στην Τουρκία που έχει προκαλέσει το θέμα της εκλογής του νέου προέδρου.

Το Σάββατο, η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε προειδοποίηση προς τους στρατηγούς της Τουρκίας να μείνουν μακριά από την πολιτική.

Συγκεκριμένα, ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Όλι Ρεν κάλεσε το στρατό να αφήσει τη δικαιοδοσία της δημοκρατίας στην εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας.

Στους ίδιους τόνους και η ανακοίνωση της γερμανικής προεδρίας της Ε.Ε. Οι προεδρικές εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν σύμφωνα με τους δημοκρατικούς κανόνες, χωρίς να επηρεαστούν από εξωτερικές πιέσεις τονίζει.

Παράλληλα, η κυβέρνηση Ερντογάν απάντησε σκληρά στο γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων λέγοντας είναι υπόλογο στις πολιτικές αρχές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε κρίσιμο τεστ την εκλογική διαδικασία στην Τουρκία, καθώς όπως είπε θα δείξει αν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σέβονται το δημοκρατικό κοσμικό κράτος και τις δημοκρατικές αξίες.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η ανακοίνωση του στρατού αποσκοπούσε στο να επηρεάσει την απόφαση της δικαιοσύνης ως προς τη νομιμότητα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

Είχε προηγηθεί αυστηρή ανακοίνωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, μέσω της οποίας εξέφραζαν την αποφασιστικότητά τους να προασπίσουν τις αρχές του κεμαλικού κράτους.

Ο δεύτερος γύρος για την εκλογή του προέδρου της τουρκικής δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, με νέα ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση.
Πηγή: skai.gr