Κλείσιμο

Κατελήφθη το αρχηγείο της Φατάχ

Δεκατέσσερις νεκροί στις μάχες στη Γάζα. Ο Αμπάς θα διαλύσει την κυβέρνηση ενότητας, λέει η Λεϊλά Σαχίντ.

Οι μάχες για την κατάληψη του κτιρίου ήταν πολύωρες και σφοδρές. Οι μαχητές της Χαμάς μπήκαν στο κτίριο και ύψωσαν την πράσινη σημαία του ισλαμιστικού κινήματος, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και τις εικόνες που μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό κανάλι της Χαμάς.

Η τηλεόραση της Χαμάς μετέδωσε επίσης εικόνες που δείχνουν μέλη της Προληπτικής Ασφάλειας να εγκαταλείπουν το κτίριο με τα χέρια υψωμένα, μερικά με τα εσώρουχά τους, υπό το βλέμμα κουκουλοφόρων ισλαμιστών μαχητών.

Σε ανακοίνωσή της, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς αναφέρει πως στο κτίριο κατασχέθηκαν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η υπηρεσία αυτή συνωμοτεί και συντονίζεται με τον σιωνιστή εχθρό για τη δολοφονία των αρχηγών της αντίστασης.

Ενώ η βία μαίνεται στη Γάζα, ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς εξετάζει με τους κύριους συνεργάτες του στη Ραμάλα, στη Δυτική όχθη, το ενδεχόμενο να παύσει την κυβέρνηση ενότητας στην οποία κυριαρχεί η Χαμάς και συμμετέχει η Φάταχ.

Ο Αμπάς θα διαλύσει την κυβέρνηση ενότητας με τη Χαμάς, δήλωσε η Λεϊλά Σαχίντ, αντιπρόσωπος της Παλαιστίνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνέντευξη της στον ιδιωτικό γαλλικό ραδιοσταθμό Europe 1.

Πιστεύω πως στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί μέσα στις ερχόμενες ώρες (...) ο πρόεδρος Αμπάς θα θέσει δυστυχώς την src=/upload_files/Image/Grafika
κυβέρνηση ενώπιον των ευθυνών της, δηλαδή θα την διαλύσει, δήλωσε η Σαχίντ.

Η σκληρή πτέρυγα της Χαμάς ουσιαστικά έχει καταλάβει την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, πρόσθεσε η Σαχίντ, η οποία πρόσκειται στον πρόεδρο Αμπάς.

Μέλη ένοπλης οργάνωσης που προέρχεται από τη Φάταχ πυρπόλησαν κοινοβουλευτικό γραφείο της Χαμάς στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, στην οποία αρχίζει να hspace=4επεκτείνεται η βία που μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας, έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες.

Οι ένοπλοι της Φάταχ εισέβαλαν στο γραφείο, που βρίσκεται σε μια πολυκατοικία, το κατέστρεψαν και πέταξαν έπιπλα και έγγραφα από τα παράθυρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Στη συνέχεια έβαλαν φωτιά στο γραφείο, το οποίο χρησιμεύει ως έδρα των βουλευτών της Χαμάς στην περιφέρεια της Ναμπλούς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ανταλλαγή πυροβολισμών είχε ξεσπάσει χθες στη Ναμπλούς ανάμεσα σε ενόπλους της Φάταχ και της Χαμάς, ένδεκα εκ των οποίων απήχθησαν και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

Στο μεταξύ, η Εκτελεστική Επιτροπή της Οργάνωσης για την Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης συνέστησε την παύση της κυβέρνησης της οποίας ηγείται η Χαμάς, έγινε γνωστό από πρόσωπα που πήραν μέρος στη συνάντηση αυτή.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΑΠ συνέστησε επίσης στον Αμπάς, ο οποίος είναι και πρόεδρός της, να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα Παλαιστινιακά Εδάφη και να σχηματίσει κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ένας σύμβουλος του Αμπάς, ο Ναμπίλ Αμρ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΑΠ ζήτησε επίσης από τον Αμπάς να απαιτήσει διεθνή προστασία, να κηρύξει εκτός νόμου την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς και την εκτελεστική δύναμή της και να οργανώσει πρόωρες εκλογές.

Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέκοψε την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα εξαιτίας των αυτοκτονικών μαχών μεταξύ των παλαιστινιακών παρατάξεων και θα την επαναλάβει μόνον όταν σταματήσει η βία, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για την Αρωγή και την Ανάπτυξη Λουί Μισέλ.

Η ανθρωπιστική κατάσταση είναι καταστροφική, χρειάστηκε να αποσύρουμε όλους τους ανθρώπους μας, δήλωσε ο Μισέλ. Η κατάσταση είναι δραματική και απαράδεκτη, πρόσθεσε. Οι εμπόλεμοι πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό είναι αυτοκτονικό.
Πηγή: skai.gr