Κατάσχεση 238 κιλών κοκαΐνης στη Σενεγάλη

Οι τελωνειακές αρχές της Σενεγάλης ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατάσχεσαν 238 κιλά κοκαΐνης που βρίσκονταν κρυμμένα σε καινούργια οχήματα σε ένα πλοίο στο λιμάνι τιου Ντακάρ. Το πλοίο ταξίδευε από τη Βραζιλία με προορισμό την Αγκόλα.

Η κοκαΐνη εντοπίστηκε σήμερα στις 2:30 τοπική ώρα (5:30 ώρα Ελλάδας) «εντός τεσσάρων οχημάτων μιας παρτίδας» η οποία περιελάμβανε 24 καινούργια «σε ένα πλοίο που προερχόταν από το λιμάνι της Παρανάγουα (Βραζιλία) με προορισμό τη Λουάντα (Αγκόλα)», υπογράμμιζε η ανακοίνωση των τελωνειακών αρχών της Σενεγάλης.

«Τα σκυλιά της αστυνομίας συνεχίζουν να ερευνούν και η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη για να ξεψαχνισθούν όλα τα οχήματα της παρτίδας». Η αξία της κοκαΐνης δεν έχει καθοριστεί.

Κατασχέσεις κοκαΐνης, διαφόρων ποσοτήτων, πραγματοποιούνται συχνά στο λιμάνι του Ντακάρ και στο διεθνές αεροδρόμιο Ντίας, περίπου 50 χλμ από την πρωτεύουσα της Σενεγάλης, η οποία παραμένει ένας από τους σημαντικότερους τόπους διέλευσης εμπορευμάτων και επιβατών στην Δυτική Αφρική.

Το ρεκόρ κατάσχεσης κοκαΐνης στη Σενεγάλη, ύψους 2,4 τόνων, αξίας τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων δολαρίων, σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2007, στην περιοχή του Μπουρ, κοντά στα κυριότερα παραθαλάσσια θέρετρα της Σενεγάλης. Για αυτή την υπόθεση συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν Κολομβιανοί, ένας υπήκοος Ισημερινού και ένας από τη Βενεζουέλας.

Η λευκή σκόνη, που παράγεται από φύλλα κόκας, κυρίως στην Κολομβία, τη Βολιβία και το Περού, μεταφέρεται όλο και περισσότερο από την θάλασσα με στάσεις στην Καραϊβική, τη Βόρεια Αφρική και τη Δυτική Αφρική, σημαντικές περιοχές διαμετακόμισης.

Η παγκόσμια παραγωγή κοκαΐνης κατέγραψε ένα νέο ρεκόρ με περίπου 2.000 τόνους το 2017, ανέφερε χθες Τρίτη στην ετήσια έκθεσή του Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον 'Ελεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC).

Πηγή: skai.gr