Καταστροφικός κυκλώνας σαρώνει την Αυστραλία

Τα βορειο-ανατολικά παράλια της Αυστραλίας πλήττει τις τελευταίες ώρες ο σφοδρός τροπικός κυκλώνας Λάρι αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Ο κυκλώνας, που συνοδεύεται από ανέμους εντάσεως 290 χλμ /ώρα, εντάσσεται στην κατηγορία 5 και είναι ο ισχυρότερος που πλήττει τη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια, καθώς θεωρείται ακόμη πιο ισχυρός από τον κυκλώνα Τρέισι, ο οποίος είχε ισοπεδώσει την πόλη Ντάργουϊν το 1974. Οι αρμόδιες αρχές προειδοποιούν τους κατοίκους της βορειο-δυτικής Αυστραλίας να παραμείνουν στα σπίτια τους, καθώς ο κυκλώνας ενδέχεται να μεταφέρει φίδια και κροκόδειλους σε κατοικημένες περιοχές.
Ο πρωθυπουργός της Πολιτείας Κουΐνσλαντ Πίτερ Μπίτι κήρυξε την Πολιτεία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ώστε να καταστεί δυνατή η εκκένωση πολλών παράκτιων περιοχών, στις οποίες τα κύματα μπορεί να φθάσουν κι ως τα δύο μέτρα ύψος, σύμφωνα με τις προβλέψεις.
Οι ζημιές από τις καταστροφές εκτιμάται ότι ανέρχονται σε εκατομμύρια δολάρια. Σοβαρό πλήγμα δέχτηκε η πόλη Ινισφέιλ, που ζει από την παραγωγή ζάχαρης και μπανάνας, ενώ καταστροφές έχουν γίνει σε όλη στην ακτογραμμή από το Κερνς μέχρι το Τάουνσβιλ, σε μία απόσταση 300 χιλιομέτρων.
Τέλος, εκφράζονται φόβοι για καταστροφή των κοραλλιογενών υφάλων της Αυστραλίας, που προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.
Πηγή: skai.gr