Κλείσιμο

Καταγγελίες εναντίον του Ισραήλ

Το Ισραήλ χτίζει περισσότερα από 3.000 νέα σπίτια σε οικισμούς του στην κατεχόμενη παλαιστινιακή Δυτική Όχθη παρά τη δέσμευσή του βάσει του οδικού χάρτη να σταματήσει την επέκταση των οικισμών του, καταγγέλλει σήμερα η ισραηλινή οργάνωση Ειρήνη Τώρα, η οποία αντιτίθεται στον εποικισμό tvn παλαιστινιακών εδαφών.

Εξάλλου 90 τροχόσπιτα έχουν εγκατασταθεί από τις αρχές του έτους σε οικισμούς που έχουν ανεγερθεί αυθαίρετα στη Δυτική Όχθη, επισημαίνει η ειρηνευτική οργάνωση που εδρεύει στην Ιερουσαλήμ στην ετήσια έκθεσή της, διευκρινίζοντας ότι οι 121 οικισμοί που έχει χτίσει το Ισραήλ στη γη που κατέλαβε κατά τον πόλεμο του 1967 συνιστούν εμπόδιο για την επίτευξη ειρήνης με τους Παλαιστίνιους.

Τα περισσότερα σπίτια ανεγείρονται σε σημαντικούς οικισμούς-θύλακες, τους οποίους το Ισραήλ δηλώνει ότι θα κρατήσει βάσει οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας, σημειώνει η οργάνωση, διευκρινίζοντας ότι σε αυτούς περιλαμβάνονται οι Μααλέχ Αντουμίμ, Αριέλ και Γκους Ετσιόν.

"Η επέκταση των οικισμών "δεν υποδηλώνει καμία πρόθεση (από το Ισραήλ) να αποσυρθεί από οποιοδήποτε τμήμα της Δυτικής Όχθης", σχολιάζει.

Ωστόσο το 2006 ξεκίνησε η ανέγερση λιγότερων σπιτιών απ'ότι το 2005, προσθέτει η ισραηλινή οργάνωση, διευκρινίζοντας ότι ο αριθμός των οικισμών δεν έχει αυξηθεί, αν και ο πληθυσμός τους έχει ανέβει κατά 5% στη διάρκεια του έτους.

Οι οικισμοί "θα συνεχίσουν να ακμάζουν, να αναπτύσσονται, να εξελίσσονται και να επεκτείνονται ανάλογα με τις γεννήσεις όσο κι αν επικρίνονται από την αριστερά", απάντησε στην έκθεση της οργάνωσης το κίνημα εποίκων YESHA.

Οι Παλαιστίνιοι φοβούνται ότι η επέκταση των ισραηλινών οικισμών δεν θα τους επιτρέψει τη δημιουργία ενός βιώσιμου κράτους.

Η συνέχιση της ανέγερσης σπιτιών στους ισραηλινούς οικισμούς γίνεται σε παραβίαση του οδικού χάρτη, του διεθνούς ειρηνευτικού σχεδίου, το οποίο ζητεί πάγωμα της επέκτασής τους.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.
Πηγή: skai.gr