Καταδίκη του Ερμπακάν

Τουρκικό Εφετείο καταδίκασε σήμερα τον πρώην πρωθυπουργό και ισλαμιστή ηγέτη, Νετσμετίν Ερμπακάν, σε δύο χρόνια και τέσσερις μήνες φυλάκιση για κατάχρηση κομματικών πόρων, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή.
Η καταδίκη του κ. Ερμπακάν έγινε τη στιγμή που το κοσμικό καθεστώς της Τουρκίας έχει ξεκινήσει την καταστολή των Ισλαμιστών μαχητών μετά από τις τέσσερις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη, όπου έχασαν τη ζωή τους 61 άνθρωποι. Σημειώνεται ότι ο κ. Ερμπακάν ουδέποτε καταδίκασε δημοσίως τη βία που προκαλούν οι Ισλαμιστές μαχητές. Ο 77χρονος βετεράνος πολιτικός περιλαμβάνεται μεταξύ των 70 Ισλαμιστών που κατηγορούνται για την κατάχρηση ενός τρισεκατομμυρίου τουρκικών λιρών (περίπου 3,6 εκατομμύρια ευρώ), χρήματα που ανήκαν στο ισλαμικό Κόμμα της Αρετής.
Ο κ. Ερμπακάν έχει το δικαίωμα να προσφύγει εκ νέου με έφεση κατά της ποινής του, αλλά εάν και η δεύτερη έφεση απορριφθεί, τότε πιθανώς να περάσει ένα χρόνο από τη ζωή του στη φυλακή και να απολέσει το δικαίωμα συμμετοχής σε εκλογές καθώς και το δικαίωμα να μετέχει σε κάποιο πολιτικό κόμμα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, η κατάχρηση έγινε όταν αξιωματούχοι του Κόμαμτος της Αρετής επιχείρησαν να «εξαφανίσουν» από το ταμείο του κόμματος χρήματα, όταν αντιλήφθηκαν ότι χάνουν την εξουσία. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι και δύο στελέχη του κυβερνώντος κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης του κ. Ερντογάν, ενέχονται στην υπόθεση της κατάχρησης του ενός τρισεκατομμυρίου λιρών, αλλά εναντίον τους δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες γιατί διαθέτουν βουλευτική ασυλία.
Πηγή: skai.gr