Καταδίκη της επίθεσης

Ο πρόεδρος της ιρακινής Βουλής χαρακτήρισε τη συνεδρίαση του ιρακινού κοινοβουλίου πρόκληση προς όλους τους τρομοκράτες, οι οποίοι θέλουν να υπονομεύσουν τη δημοκρατία. Οι βουλευτές της Βουλής του Ιράκ συγκεντρώθηκαν για μια σπάνια έκτακτη συνεδρίαση, μία μόλις ημέρα αφού ένας βομβιστής αυτοκτονίας θύμισε ότι καμία περιοχή της Βαγδάτης δεν μπορεί να θεωρείται ασφαλής.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Μαχμούντ Αλ Μασαντάνι, συγκάλεσε το σώμα, προκειμένου οι βουλευτές να καταδικάσουν την επίθεση, που πάντα εφοβούντο ότι θα συνέβαινε. 

Η συνεδρίασή μας σήμερα αποστέλλει ένα σαφές μήνυμα, προς όλους τους τρομοκράτες και όλους όσοι προσπαθούν να διακόψουν τις ευλογημένες δημοκρατικές εργασίες μας είπε ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου.

Θέλουμε να τους πούμε ότι ως Ιρακινοί θα θυσιάσουμε καθετί πολύτιμο για μας, προκειμένου να επιτύχει και να επιβιώσει η πορεία μας προς τη δημοκρατία. Θα εξακολουθήσουμε να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες με τις οποίες μας έχει επιφορτίσει ολόκληρος ο ιρακινός λαός.

Η έκρηξη, η οποία κατέστρεψε το εστιατόριο της Βουλής προκάλεσε σοκ και οργή, φέρνοντας στο προσκήνιο αυτό που είναι προφανώς ένα σοβαρότατο κενό ασφαλείας.

Μετά το χάος και το μακελειό που άφησε πίσω της, έχει διαταχθεί έρευνα για να αποκαλυφθεί πώς ένας βομβιστής αυτοκτονίας κατάφερε να εισέλθει σε μια υποτίθεται ασφαλή περιοχή.

Εικάζεται ότι μπορεί να επρόκειτο για σωματοφύλακα κάποιου βουλευτή. Τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο. Όμως οι βουλευτές γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει απολύτως ασφαλές σύστημα προστασίας.

Η ζωή τους εξακολουθεί να απειλείται.

Και οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται σε ύψιστο συναγερμό σε ολόκληρη την ιρακινή πρωτεύουσα. Η βομβιστική επίθεση στο Κοινοβούλιο είναι μια μόνο από πολλές επιθέσεις που σημειώθηκαν αυτή την εβδομάδα. Μια μητέρα και το παιδί της σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας στην άκρη του δρόμου.

Το νέο αμερικανικό σχέδιο ασφαλείας διανύει πλέον τον τρίτο μήνα της εφαρμογής του. Ωστόσο, η βία συνεχίζεται.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 06.30, 07.30, 08.30, 18.35 και στις 21.35.
Πηγή: Πηγή: BBC