Καταδίκη δημοσιογράφων σε θάνατο

Οι αρχές επιβεβαίωσαν την καταδίκη σε θάνατο δύο κούρδων δημοσιογράφων του Ιράν.

\"Ο Αντνάν Χασαμπούρ και ο Αμπντολβαχέντ \'Χίβα\' Μποτιμάρ καταδικάστηκαν σε θάνατο. Ωστόσο έχουν διορία 20 ημερών να εφεσιβάλουν την καταδίκη τους\", σημείωσε ο Αλιρεζά Τζαμσίντι σε εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Βάσει της ιρανικής νομοθεσίας, η καταδίκη σε θάνατο των δύο δημοσιογράφων θα εκτελεστεί στην περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο απορρίψει την έφεσή τους.

Άλλος εκπρόσωπος που ερωτήθηκε για περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από την υπόθεση αυτή δήλωσε ότι οι δύο δημοσιογράφοι \"πήραν τα όπλα για την ανατροπή του συστήματος\".

Ο Τζαμσίντι πρόσθεσε ότι 7 άλλοι καταδικασθέντες σε θάνατο για διάφορα εγκλήματα, μεταξύ των οποίων μοιχεία και βιασμός, θα εκτελεστούν αύριο, Τετάρτη, και διευκρίνισε ότι είναι πιθανό οι εκτελέσεις τους να γίνουν δημοσίως.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) είχαν χαρακτηρίσει πριν από μερικές ημέρες τις θανατικές καταδίκες κατά των δύο δημοσιογράφων \"εξοργιστικές και επονείδιστες\" και είχαν ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να επέμβει.

\"Επαναστατικό Δικαστήριο στην κουρδική πόλη Μαριβάν στο ανατολικό Ιράν καταδίκασε τους Χασανπούρ και Μποτιμάρ σε θάνατο στις 16 Ιουλίου\", είχαν ανακοινώσει οι RSF.
Οι δύο δημοσιογράφοι έγραφαν στο κουρδικό περιοδικό Aso (Ορίζοντες) πριν απαγορευτεί η κυκλοφορία του τον Αύγουστο του 2005, σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων, η οποία σημείωνε στην ανακοίνωσή της ότι η καταδίκη τους σε θάνατο \"δείχνει πόσο λίγο ενδιαφέρεται το Ιράν για το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και πόσο αποφασιμένο είναι να χρησιμοποιεί κάθε δυνατό μέσο για να φιμώσει τους πιο ειλικρινείς δημοσιογράφους και ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων\".
Πηγή: skai.gr