Καταδίκη απόφασης Ερντογάν για Αγία Σοφία από βρετανική κυβέρνηση ζητά Συντηρητική βουλευτής

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η βουλευτής του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος της περιφέρειας Chipping Barnet του βορείου Λονδίνου Τερέζα Βίλιερς καταδικάζει με δήλωσή της την απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

Καλεί επίσης τη βρετανική κυβέρνηση να καταδικάσει με τη σειρά της την απόφαση του Τούρκου προέδρου. Μέχρι στιγμής η βρετανική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει μέσω πηγών την απόφαση για την Αγία Σοφία ως «κυριαρχικό ζήτημα που αφορά την Τουρκία».

Η κα Βίλιερς, που έχει υπηρετήσει σε διάφορα υπουργικά πόστα και είναι γνωστή για τη φιλοκυπριακή της δράση, υπενθυμίζει συνοπτικά την ιστορία του μνημείου, σημειώνει ότι αποτελεί μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και τονίζει ότι έχει υπάρξει ευρεία καταδίκη της απόφασης Ερντογάν.

«Πρόκειται για μια λανθασμένη απόφαση. Η Αγία Σοφία έχει τεράστια πολιτιστική σημασία για εκατομμύρια ορθόδοξους χριστιανούς ανά τον κόσμο. Η μετατροπή της σε χώρο λατρείας άλλης πίστης θα προκαλέσει μεγάλο πόνο και αναστάτωση», σημειώνει η βουλευτής.

Αναφέρει επίσης ότι η απόφαση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε μουσείο τη δεκαετία του 1930 ήταν ένας «λογικός συμβιβασμός» που άντεξε στο χρόνο.

«Καταδικάζω την πρόταση να μετατραπεί ο καθεδρικός σε τέμενος και προτρέπω τη βρετανική κυβέρνηση να κάνει το ίδιο», προσθέτει η Τερέζα Βίλιερς, σημειώνοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν πρέπει να χειρίζεται με τέτοια έλλειψη ευαισθησίας το ζήτημα.

Σημειώνεται πως κα Βίλιερς είναι μέλος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Ανεξιθρησκεία και την Ελευθερία των Πεποιθήσεων. Εκφράζει την ελπίδα να συνεργαστεί με τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η Αγία Σοφία ως έχει.

Η Συντηρητική βουλευτή έχει ήδη υποβάλει, εξάλλου, ερώτημα προς τον Υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ καλώντας τον να διατυπώσει την αντίθεσή του στο σχέδιο που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Ερντογάν.