Κλείσιμο

Κατά της συνθήκης οι ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος απέρριψε την έκκληση της Ρωσίας για μια συνθήκη που θα έχει ως στόχο την απαγόρευση των όπλων στο διάστημα, εκτιμώντας ότι θα είναι "αδύνατο" να εξασφαλιστεί η τήρησή της.

"Οι ΗΠΑ αντιτίθενται στην ανάπτυξη νέων νομικών διατάξεων ή άλλων περιορισμών που έχουν ως στόχο να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν την πρόσβαση ή τη χρήση του διαστήματος", δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέινα Περίνο.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, παρουσίασε στην Διάσκεψη αφοπλισμού στη Γενεύη ένα σχέδιο συνθήκης για την απαγόρευση των όπλων στο διάστημα, που προωθείται από κοινού από τη Ρωσία και την Κίνα.

Το σχέδιο έχει ως στόχο την απαγόρευση της ανάπτυξης κάθε μορφής όπλου στο διάστημα, καθώς και την προσφυγή στη βία και την απειλή προσφυγής στη βία κατά των διαστημικών αντικειμένων.

"Αν δεν αποφύγουμε την κούρσα των εξοπλισμών στο διάστημα, η διεθνής ασφάλεια θα κινδυνεύσει", δήλωσε ενώπιον της διάσκεψης.

Ωστόσο, η κα. Περίνο απάντησε ότι "ο καλύτερος τρόπος για να παρεμποδιστεί ο ανταγωνισμός των εξοπλισμών στο διάστημα είναι να ενθαρρύνουμε τις συνομιλίες που έχουν ως στόχο να προωθήσουν τα μέτρα που ενισχύουν την διαφάνεια και την εμπιστοσύνη, με τέτοιον τρόπο ώστε οι διάφορες χώρες να γνωρίζουν τα σχέδια των πιθανών αντιπάλων τους".

"Εξάλλου, κάθε αντικείμενο που βρίσκεται σε τροχιά ή διατρέχει το διάστημα μπορεί να είναι ένα όπλο αν το αντικείμενο αυτό έχει τοποθετηθεί σκόπιμα με τέτοιον τρόπο ώστε να υπάρξει σύγκρουση με ένα άλλο αντικείμενο στο διάστημα", συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι οι "δραστηριότητες στο διάστημα που υπηρετούν τα αμερικανικά συμφέροντα δεν θα πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο".
Πηγή: skai.gr