Κάνει πίσω η Νορβηγία: Αναβλήθηκε ξανά η πλήρης άρση των περιορισμών

Η Νορβηγία ανέβαλε και πάλι σήμερα την πλήρη άρση των υγειονομικών περιορισμών, με φόντο έναν αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων Covid-19 τις τελευταίες ημέρες, ενώ επεξέτεινε την προσφορά εμβολίων στα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.

«Η συνέχιση του ανοίγματος (της κοινωνίας) σήμερα θα δημιουργούσε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης», δήλωσε η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μερικές ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές οι οποίες δεν φαίνονται ευοίωνες για το δεξιό συνασπισμό της.

«Αυτό τον κίνδυνο, δεν θέλουμε να τον αναλάβουμε την ώρα που μένει τόσο λίγος χρόνος πριν όλοι οι ενήλικοι να έχουν τη δυνατότητα να προστατευθούν με το εμβόλιο», δήλωσε.

Η σκανδιναβική χώρα άρχισε πριν από το καλοκαίρι να αίρει σταδιακά τα υγειονομικά μέτρα της στο βαθμό που ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 προχωρούσε και η επιδημία οπισθοχωρούσε στην επικράτειά της.

Μπροστά στον κίνδυνο να υπάρξει νέο κύμα μολύνσεων, ανέβαλε ωστόσο επανειλημμένα την εφαρμογή της τελευταίας φάσης του ανοίγματος, η οποία ισοδυναμεί με οιονεί εξομάλυνση.

Σήμερα η Σόλμπεργκ δήλωσε πως στόχος της είναι η επιστροφή σε μια ομαλή ζωή «στα τέλη Σεπτεμβρίου», όταν θα έχει εμβολιαστεί, όπως ελπίζει, περίπου το 90% του ενήλικου πληθυσμού.

Το ποσοστό αυτό ήταν 71,9% χθες, Τετάρτη, σύμφωνα με το νορβηγικό ινστιτούτο δημόσιας υγείας, ενώ 89,1% των ενηλίκων είχαν εμβολιαστεί με μια πρώτη δόση.

Εξαιτίας της διάδοσης της περισσότερο μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα, ο αριθμός των μολύνσεων αυξήθηκε πολύ τις τελευταίες ημέρες στη χώρα και έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, κυρίως μεταξύ των νέων λόγω της επιστροφής στα σχολεία για τη νέα σχολική χρονιά.

Ακολουθώντας τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα αρχίσει να εμβολιάζει -με μόνο μία δόση σ' αυτό το στάδιο- τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών. Μέχρι τώρα εμβολιάζονταν μόνο οι ηλικίας 16 ετών και άνω.

Μεταξύ των περιορισμών που παραμένουν σε ισχύ, περιλαμβάνεται ο ανώτατος αριθμός ατόμων στις συγκεντρώσεις, αν και το όριο αυτό έχει αυξηθεί στα 5.000 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και σε 7.000 σε εξωτερικούς.

Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 13 Σεπτεμβρίου σ' αυτή τη σκανδιναβική χώρα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν νίκη της «κοκκινο-πράσινης» αντιπολίτευσης, αν και η απερχόμενη κυβέρνηση εν γένει χαιρετίζεται για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την υγειονομική κρίση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ