Καναδάς: Υποθέσεις έκδοσης δεν πρέπει να «πολιτικοποιούνται»

Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ προειδοποίησε την Τετάρτη τις ΗΠΑ να μην πολιτικοποιούν υποθέσεις έκδοσης, μία ημέρα μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα μπορούσε να επέμβει στη δίωξη μιας Κινέζας υπηκόου η οποία ετέθη υπό κράτηση στην καναδική επικράτεια κατόπιν αιτήματος της Ουάσινγκτον, γεγονός που προκάλεσε οργή στην Κίνα.

Η Φρίλαντ επισήμανε επίσης σε δημοσιογράφους ότι ένας δεύτερος Καναδός υπήκοος αντιμετωπίζει πρόβλημα στην Κίνα. Οι κινεζικές αρχές έχουν ήδη θέσει υπό κράτηση έναν Καναδό πρώην διπλωμάτη από τη Δευτέρα.

Το Πεκίνο διαμαρτυρήθηκε έντονα εναντίον της σύλληψης στο Βανκούβερ την 1η Δεκεμβρίου της οικονομικής διευθύντριας της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας Huawei, της Μενγκ Ουάνγκζου. Η Μενγκ κατηγορείται από Αμερικανούς εισαγγελείς ότι παραπλάνησε πολυεθνικές τράπεζες για να εμπλακούν σε συναλλαγές που συνδέονταν με το Ιράν, εκθέτοντάς τις στον κίνδυνο να θεωρηθούν υπεύθυνες για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Η Μενγκ δηλώνει αθώα.

Ο Τραμπ είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε την Τρίτη στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως θα παρενέβαινε στη δίωξη του υπουργείου Δικαιοσύνης σε βάρος της Μενγκ εάν αυτό υπηρετούσε την προστασία της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ ή εάν συνέβαλλε στο κλείσιμο μιας συμφωνίας για το εμπόριο ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο.

Η Φρίλαντ αντέτεινε ότι οι νομικές διαδικασίες δεν πρέπει να υφίστανται πειρατεία προς εξυπηρέτηση άλλων, πολιτικών σκοπιμοτήτων.

«Οι εταίροι μας», είπε η επικεφαλής της καναδικής διπλωματίας, «δεν θα έπρεπε να επιδιώκουν να πολιτικοποιήσουν μια διαδικασία έκδοσης ή να τη χρησιμοποιήσουν για σκοπούς άλλους από την προσπάθεια να αποδοθεί δικαιοσύνη και να τηρηθεί το κράτος του νόμου». Απαντούσε σε ερώτηση για τη δήλωση του Τραμπ για τη Μενγκ.

Πολλοί άλλοι, τόσο στον Καναδά όσο και στις ΗΠΑ, εξέφρασαν την ανησυχία τους διότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος φάνηκε να σκοπεύει να μετατρέψει το αίτημα έκδοσης σε μοχλό.

Ο Μπρους Χέιμαν, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Καναδά, σχολίασε πως πρόκειται για «νομικό θέμα» στο οποίο οι καναδικοί χειρισμοί είναι «σωστοί», αλλά πρόσθεσε πως οι δηλώσεις του Τραμπ ίσως υποσκάψουν «τη σημαντική συμφωνία έκδοσης που έχουμε με τη γείτονά μας».

Η οικονομική διευθύντρια της Huawei αποφασίστηκε από καναδικό δικαστήριο την Τρίτη να αφεθεί προσωρινά ελεύθερη με περιοριστικούς όρους και μετά την καταβολή μεγάλης χρηματικής εγγύησης.

Το αμερικανικό αίτημα έκδοσης δεν έχει ακόμη υποβληθεί επίσημα. Αφού κατατεθεί, κι εάν η καναδική δικαιοσύνη το εγκρίνει, το υπουργείο Δικαιοσύνης του Καναδά θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει η έκδοση της Μενγκ στις ΗΠΑ.