Καναδάς: Έκτακτη αμοιβή στους συνταξιούχους λόγω κορωνοϊού

πηγή: AP

Η κυβέρνηση του Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε την χορήγηση ποσού έως 500 καναδικών δολαρίων (328 ευρώ) στους σχεδόν επτά εκατομμύρια συνταξιούχους Καναδούς, που επλήγησαν ιδιαίτερα από την επιδημία του κορωνοϊού.

Ο Καναδάς ξεπέρασε το όριο των 5.000 θανάτων από τη νόσο Covid-19, και περισσότερο από το 80% αυτών των θανάτων καταγράφονται στους οίκους ευγηρίας της χώρας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

«Οι τελευταίες εβδομάδες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες για τους ηλικιωμένους μας και τις οικογένειές τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Καναδά κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης του Τύπου.

«Περνούν πολύ χρόνο μόνοι, χωρισμένοι από την οικογένειά τους», χωρίς τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα μέσα μεταφοράς και συχνά αναγκάζονται να προμηθεύονται μόνοι προϊόντα που χρειάζονται. Είναι σκληρό τόσο από ηθικής όσο και από οικονομικής άποψης.

Όλοι οι συνταξιούχοι θα λάβουν μία εφάπαξ έκτακτη αμοιβή 300 δολαρίων, στην οποία θα προστεθούν 200 δολάρια για τους οικονομικά ασθενέστερους.

«Σε ολόκληρη τη χώρα, τα κέντρα μακροχρόνιας περίθαλψης και οι οίκοι ευγηρίας επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, φέροντας στο φως τα κενά ενός συστήματος που πρέπει να ενισχυθεί», παραδέχτηκε ο Τριντό.

Στο Κεμπέκ, την πλέον πληγείσα επαρχία από την πανδημία, όπως και στο Οντάριο, αρκετές εκατοντάδες στρατιώτες κλήθηκαν να βοηθήσουν την κατάσταση σε ορισμένα γηροκομεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ