Καναδάς: Εκκενώσεις περιοχών λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων

Συστάσεις εκκένωσης περιοχών εξέδωσαν οι αρχές στο νότιο τμήμα της Βρετανικής Κολομβίας, επαρχίας του δυτικού Καναδά, μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις που προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις, ανέφεραν σήμερα τοπικοί αξιωματούχοι.

«Έπειτα από καταρρακτώδεις βροχές, κατολισθήσεις και πλημμύρες που έπληξαν διάφορους δρόμους στο εσωτερικό της Βρετανικής Κολομβίας», έγραψε σε μήνυμα στο tweet το υπουργείο Εσωτερικών και Υποδομών της επαρχίας τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα.

Δρόμοι έκλεισαν σε περιοχές που είχαν ήδη πληγεί αυτό το καλοκαίρι από δασικές πυρκαγιές.

Μια ομάδα έρευνας και διάσωσης σε αστικό περιβάλλον κινητοποιήθηκε για να απεγκλωβίσει πάνω από 10 ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί στα οχήματά τους εξαιτίας των κατολισθήσεων, σε έναν δρόμο κοντά στο Αγκασίζ, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων ανατολικά του Βανκούβερ, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι τοπικές αρχές δεν έχουν ανταποκριθεί άμεσα.

Λίγο δυτικότερα, η πόλη Άμποτσφορντ εξέδωσε εντολή εκκένωσης που αφορά περισσότερες από 100 κατοικίες, σύμφωνα με το Radio Canada, λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα κατολισθήσεις και πλημμύρες.

Οι αρχές της πόλης Μέριτ, σε απόσταση 400 χιλιομέτρων βορειοανατολικά, ζήτησαν από τους κατοίκους μιας συνοικίας που βρίσκεται κοντά σε έναν ποταμό, να εγκαταλείψουν τις εστίες τους αμέσως, ενημερώνοντάς τους ότι κρεβάτια είναι διαθέσιμα σε ένα κέντρο φιλοξενίας.

«Η ισχυρή βροχόπτωση θα συνεχιστεί σήμερα το πρωί και θα εξασθενίσει το απόγευμα», αναφέρει η Environnement Canada σε ένα δελτίο που εξέδωσε γύρω στις 5 το πρωί τοπική ώρα (15.00 ώρα Ελλάδας), όπου προβλέπει πως θα πέσουν επιπλέον 50 χιλιοστόμετρα βροχής, αφότου «σχεδόν 160 χιλιοστόμετρα» έπεσαν «στο κέντρο και το ανατολικό τμήμα της κοιλάδας του Φρέιζερ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ