Καμπότζη: Παρένθετες μητέρες κυοφορούν κατά παραγγελία για λίγα δολάρια 

Μία εξαιρετικά αυστηρή ποινή επέβαλαν οι αρχές της Καμπότζης, όπου απαγορεύεται στις γυναίκες να κυοφορήσουν παιδιά που δεν είναι βιολογικά δικά τους, στις 33 παρένθετες μητέρες που συνελήφθησαν σε βίλα.  

Οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες, παρά την φτώχεια τους, να μεγαλώσουν τα παιδιά που δεν είναι δικά τους ή να δεχθούν να μπουν στην φυλακή για 20 χρόνια. Το BBC καταγράφει τις λεπτομέρειες του εμπορίου παρένθετων μητέρων που «άνθισε» στην Καμπότζη αφού είχε απαγορευθεί στην Ταϊλάνδη και την Ινδία το 2015 και το Νεπάλ το 2016.

Η Τίντα, μία γυναίκα πάνω από 20 ετών, είναι παντρεμένη και ζει σε ένα χωριό κοντά στην πρωτεύουσα Πνομ Πενχ. Η φτώχεια δεν της επέτρεπε να σκεφτεί να κάνει δικά της παιδιά. Σκέφτηκε ότι αν γίνει παρένθετη μητέρα θα μπορεί με την αμοιβή της να ξεκινήσει την δική της οικογένεια.

Κάποια στιγμή την πλησίασε ένα πρακτορείο για παρένθετες μητέρες. «Αν γνώριζα ότι είναι παράνομο δεν θα το έκανα ποτέ», είπε η Τίντα, που υπολόγιζε ότι θα κέρδιζε 10.000 δολάρια από την γέννα. 

Η γυναίκα ξεκίνησε να κυοφορεί το έμβρυο ενός ζευγαριού Κινέζων στα τέλη του 2017, όταν είχε τεθεί σε ισχύ για περισσότερο από ένα χρόνο η απαγόρευση της παρένθετης μητρότητας. 

Η Τίντα μεταφέρθηκε σε μία βίλα όπου ήταν γεμάτη έγκυες γυναίκες, σχεδόν 32 έμεναν εκεί. Υποχρεώνονταν να ζουν 5 έγκυες σε κάθε δωμάτιο και δεν υπήρχε ούτε χώρος να περπατήσουν, ενώ δεν επιτρεπόταν να βγουν εκτός σπιτιού. 

Τον περασμένο Ιούνιο οι αρχές της Καμπότζης επισκέφθηκαν την βίλα και τις συνέλαβαν. Τελικά γέννησε τον περασμένο Οκτώβριο μέσα στη φυλακή. «Είναι το πρώτο παιδί μου και το αγαπώ πολύ. Αισθάνθηκα πολύ άσχημα που ήρθε στον κόσμο και φυλακίστηκε στο αστυνομικό νοσοκομείο μαζί μου για μήνες», εξομολογήθηκε η Τίντα. 

Τρεις ημέρες μετά την γέννα το ζευγάρι των Κινέζων γονέων την επισκέφθηκε στο νοσοκομείο. «Κρατούσε το μωρό και έκλαιγε σαν να είχε διαλυθεί η καρδιά του. Πραγματικά λυπήθηκα τόσο πολύ για εκείνον», είπε η Τίντα. 

Τελικά οι αρχές την αποφυλάκισαν με την εντολή να μεγαλώσει το αγόρι μέχρι το 18ο έτος της ηλικίας του. Σε διαφορετική περίπτωση αντιμετωπίζει 20 χρόνια στην φυλακή και της ξεκαθάρισαν ότι θα παρακολουθούν στενά την ανατροφή του παιδιού και αν σκοπεύει να το παραδώσει στους βιολογικούς γονείς του. 

Η νεαρή δεν φαίνεται ενοχλημένη από την απόφαση και είναι πρόθυμη να τον μεγαλώσει παρά το γεγονός ότι δεν έχει καμία βιολογική συγγένεια με το μωρό. Το πρόβλημα είναι ότι η φτώχεια δεν αφήνει περιθώρια για ελπίδα. Ο άνδρας της κερδίζει 250 δολάρια τον μήνα που δεν αρκούν για την ανατροφή ενός παιδιού. Το παιδί δεν δόθηκε στους βιολογικούς γονείς και η Τίντα δεν εισέπραξε ποτέ την αμοιβή των 10.000 δολαρίων. 

Το ενδεχόμενο να εμφανιστούν και πάλι οι βιολογικοί γονείς δεν είναι κάτι που αγχώνει την Τίντα που είπε ότι δεν θα τους εμποδίσει να το επισκέπτονται. «Γνωρίζω ότι και εκείνοι αγαπούν το μωρό αλλά δεν μπορούν να τον πάρουν μακριά μου», είπε η Τίντα. 

Πηγή: skai.gr