«Καμπανάκι» για Βρετανία: Φόβοι για κορύφωση κρουσμάτων και νοσηλειών λόγω Όμικρον

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Την προειδοποίηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπο με μια κορύφωση του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού «πολύ μεγαλύτερη» από εκείνη του Ιανουαρίου του 2021 λόγω της παραλλαγής Όμικρον, απηύθηναν επιστημονικοί σύμβουλοι της βρετανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με έγγραφα της Επιστημονικής Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης επί Επιχειρησιακών Μοντέλων (SPI-M-O), η οποία μετέχει στη συμβουλευτική επιτροπή SAGE, αν οι εκτιμήσεις από τη Νότια Αφρική ως προς την ικανότητα της Όμικρον να διαφεύγει της άμυνας των εμβολίων μεταφερθούν χωρίς προσαρμογή στο Ηνωμένο Βασίλειο, τότε αυτό το τεράστιο κύμα λοιμώξεων θα μπορούσε να προκαλέσει επίσης ακόμα και χίλιες ημερήσιες νοσηλείες φορέων της παραλλαγής έως το τέλος του έτους.

Οι επιστήμονες σημειώνουν, ωστόσο, ότι «η Νότια Αφρική δεν είναι Ηνωμένο Βασίλειο, τόσο με όρους επιδημιολογικούς όσο και κοινωνικά».

Προτίθεται παρόλα αυτά ότι αν η Όμικρον συνοδεύεται έστω και από το μισό βαθμό σοβαρότητας της νόσησης που προκαλεί η Δέλτα, τότε ο μεγάλος αριθμός των λοιμώξεων θα προκαλούσε μεγαλύτερες πιέσεις στις δομές υγείας.

Σημειώνεται επίσης ότι αν η διαφαινόμενη ικανότητα της Όμικρον να ανθίσταται στα εμβόλια μειώσει την αποτελεσματικότητα αυτών από το 96% στο 92%, αυτό θα είχε ως συνέπεια τον διπλασιασμό των εμβολιασμένων ατόμων που δε θα είναι πλέον προστατευμένοι έναντι του κινδύνου νοσηλείας.

Το έγγραφο καταλήγει με την επισήμανση ότι αν η Όμικρον συνδυάζει αυξημένη μεταδοτικότητα με ικανότητα διαφυγής από την άμυνα των εμβολίων, ανεξαρτήτως του πόσο σοβαρά συμπτώματα προκαλεί, τότε είναι «εξαιρετικά πιθανό» να χρειαστούν «πολύ αυστηρά μέτρα» για τη συγκράτηση της διασποράς της παραλλαγής.
 

Πηγή: skai.gr