«Καμπανάκι» ΟΗΕ για νέο κύμα 235.000 προσφύγων από την Ιντλίμπ

Τον "κώδωνα του κινδύνου" για εκατοντάδες χιλιάδες νέους πρόσφυγες από τη Συρία έκρουσε την Παρασκευή ο ΟΗΕ. Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του Οργανισμού, τουλάχιστον 235.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από την επαρχία της Συρίας Ιντλίμπ τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ο συριακός στρατός του Άσαντ εμπλέκεται σε σφοδρές μάχες με ομάδες ανταρτών και τζιχαντιστών με τους αμάχους "παράπλευρες απώλειες". 

"Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, πάνω από 235.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από το νότιο Iντλίμπ από τις 12 Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 140.000 παιδιών", ανέφερε στην ανακοίνωσή της η OCHA. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο ΟΗΕ "εξακολουθεί να ανησυχεί βαθιά για την ασφάλεια και την προστασία περισσότερων από 3 εκατομμυρίων πολιτών στην Ιντλίμπ, εκ των οποίων οι περισσότεροι από τους μισούς εκτοπίζονται εσωτερικά λόγω του πρόσφατα κλιμακούμενου κύματος βίας".

Σημειώνοντας ότι ορισμένες πόλεις στις γύρω περιοχές ανέφεραν ότι είναι σχεδόν άδειες από πολίτες, καθώς οι οικογένειες έφυγαν προς βορρά για να βρουν ασφάλεια, ο ΟΗΕ υπογράμμισε ότι έλαβε "ανησυχητικές αναφορές" για τους θανάτους αμάχων ενώ βρίσκονταν  εν κινήσει.

"Στις 24 Δεκεμβρίου, μια αεροπορική επιδρομή έπληξε, σύμφωνα με πληροφορίες, μια περιοχή στην οποία είχαν συγκεντρωθεί εκτοπισμένοι κοντά στο χωριό Jawbas, κοντά στην πόλη Saraqab. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 12 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων παιδιών, σκοτώθηκαν" σημειώνει ο Οργανισμός.

Αναφέρει ότι οι ένοπλες συγκρούσεις επηρεάζουν αρνητικά και τους πολίτες, καθώς οι εκθέσεις δείχνουν ότι δεκάδες πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών, τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς στη βορειοδυτική επαρχία του Hama, ενώ αρκετές κατοικημένες περιοχές υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Εκτός από το βομβαρδισμό και τις βομβιστικές επιθέσεις, οι χειμερινές συνθήκες επιδείνωσαν επίσης την κακή ανθρωπιστική κατάσταση, πρόσθεσε. "Οι οικογένειες φεύγουν υπό καταρρακτώδεις βροχές και οι θερμοκρασίες τη νύχτα πλησιάζουν είναι ιδιαίτερα χαμηλές".

Ο ΟΗΕ τόνισε επίσης ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι, οι οποίοι έχουν φύγει από την Ιντλίμπ τις τελευταίες εβδομάδες, ζουν σε στρατόπεδα, ημιτελή ή μερικώς καταστραμμένα κτίρια, σε σκηνές, κάτω από δέντρα και ακόμη και έξω από την ύπαιθρο.

Αναφέρει μάλιστα ότι αυτοί οι πρόσφατα εκτοπισμένοι προστίθενται σε πάνω από 400.000 γυναίκες, παιδιά και άνδρες που εκτοπίστηκαν ως αποτέλεσμα εχθροπραξιών από τα τέλη Απριλίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου, πολλοί εκ των οποίων αλλεπάλληλες φορές. Η OCHA σημείωσε ότι κατά την ίδια περίοδο κατέγραψε πάνω από 1.330 θανάτους πολιτών.

"Ο ΟΗΕ προτρέπει όλα τα (εμπλεκόμενα) μέρη και όσους έχουν επιρροή σε αυτά να διασφαλίσουν την προστασία των πολιτών, την ελεύθερη κυκλοφορία και να επιτρέψουν τη συνεχή και ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων των ανθρωπιστικών φορέων για να παράσχουν βοήθεια διάσωσης σε όσους έχουν ανάγκη" τονίζεται. 

Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας

Πηγή: skai.gr