Καλός φίλος με το Ισραήλ

Στενές σχέσεις με το Ισραήλ υποσχέθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα στην πρώτη του ομιλία για την εξωτερική πολιτική μετά την εξασφάλιση του χρίσματος των Δημοκρατικών.

Μιλώντας ενώπιον του αμερικανοεβραϊκού λόμπι, ο Μπάρακ Ομπάμα δεσμεύτηκε να μην επιτρέψει στο Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, αναγγέλλοντας παράλληλα αλλαγή της πολιτικής Μπους στη Μέση Ανατολή που, όπως είπε, ισχυροποίησε την Τεχεράνη.

Ο κίνδυνος από το Ιράν είναι σοβαρός, πραγματικός, και στόχος μου να εξαλείψω αυτή την απειλή, τόνισε και συνέχισε: Πάντα τασσόμουν υπέρ του δικαιώματος του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του στα Ηνωμένα Έθνη και παντού στον κόσμο.

• • Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Ομπάμα αναφερόμενος ειδικότερα στο Μεσανατολικό εκτίμησε ότι η Ιερουσαλήμ θα πρέπει να παραμείνει η πρωτεύουσα του Ισραήλ και ότι πρέπει να παραμείνει αδιαίρετη .

Τέλος, ο Ομπάμα δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο για την πρώην αντίπαλο του. Είναι μια πραγματική φίλη του Ισραήλ και μια μεγάλη γερουσιαστής της πολιτείας της Νέας Υόρκης, έγραψε ιστορία δίπλα μου τους τελευταίους 16 μήνες, είπε.

Από το ίδιο βήμα, η Χίλαρι Κλίντον δεν αναγνώρισε ευθέως την ήττα της. Είπε ωστόσο ότι ο Ομπάμα θα ήταν καλός φίλος του Ισραήλ.
Πηγή: skai.gr