Κάλεσμα του ΟΗΕ για επισιτιστική κρίση

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι-μουν, κάλεσε τους ηγέτες όλων των χωρών να συμμετάσχουν στη σύνοδο που θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα στη Ρώμη με αντικείμενο την επισιτιστική κρίση οπλισμένοι με "φρέσκιες ιδέες" για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

"Εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά η κρίση θα οδηγήσει σε πολλαπλές κρίσεις που θα επηρεάσουν το εμπόριο, την ανάπτυξη, ακόμη και την κοινωνική και πολιτική ασφάλεια σε όλο τον κόσμο", είπε ο Μπαν στους δημοσιογράφους επιστρέφοντας από την περιοδεία του σε χώρες της Αφρικής και της Ευρώπης.

Πρόσθεσε ότι η ομάδα που έχει συσταθεί από τα Ηνωμένα Έθνη για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης και αποτελείται από τους επικεφαλής των υπηρεσιών του ΟΗΕ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την ερχόμενη Δευτέρα.

Η ομάδα αυτή έχει αναλάβει να μελετήσει τις αιτίες του προβλήματος και να προτείνει λύσεις στη σύνοδο της Ρώμης.

Ο Μπαν είπε ότι η διεθνής κοινότητα έχει κάνει ελπιδοφόρα βήματα τις τελευταίες ημέρες για να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες, πρόσθεσε όμως ότι η πρόκληση είναι να ενισχυθεί η αγροτική ανάπτυξη, ιδιαίτερα στην Αφρική και σε άλλες περιοχές που πλήττονται περισσότερο. "Απειλείται η ζωή εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων", προειδοποίησε.
Πηγή: skai.gr