Κλείσιμο

Και άλλο σκάνδαλο στο «Πετρέλαιο αντί τροφίμων»

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών αγνόησαν τους κανονισμούς προμήθειας και ασφαλείας από την έναρξη του προγράμματος «πετρέλαιο αντί τροφίμων» που εφαρμόζετο στο Ιράκ από το 1996, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία μιας ανεξάρτητης έρευνας.
Οι ελεγκτές ανακάλυψαν «πειστικά και αδιαμφισβήτητα στοιχεία» για παρατυπίες από κάθε έναν από τους προμηθευτές που είχαν επιλεγεί, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης της ειδικής επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών, επικεφαλής της οποίας έχει τεθεί ο πρώην πρόεδρος του Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Πολ Βόλκερ.
Ο Βόλκερ δήλωσε ότι ο υπεύθυνος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών παραβίασε τους κανόνες πώλησης και προκάλεσε «σύγκρουση συμφερόντων». Το πρώτο συμβόλαιο ήταν με την «Banque National de Paris», τη γνωστή γαλλική τράπεζα ΒΝΡ, που είχε επιλεγεί για να διαχειρίζεται τα χρήματα που προέρχονταν από το πρόγραμμα.
Οι άλλες δύο εταιρίες ήταν η ολλανδική Saybolt Eastern Hemisphere BV, που είχε επιλεγεί για να εποπτεύει τις εξαγωγές πετρελαίου και η βρετανική Λόιντς, που επελέγη για να ελέγχει τα το πρόγραμμα αγοράς τροφίμων που προωθούντο στο Ιράκ.
Περίπου 69 δισεκατομμύρια δολάρια απέφεραν οι πωλήσεις του ιρακινού πετρελαίου έως το 2003, όταν διεκόπη το πρόγραμμα, λίγους μήνες μετά την αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ.
Σύμφωνα με την εξεταστική επιτροπή, ο τότε γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπούτρος Μπούτρος Γάλι αγνόησε τις υποδείξεις του προσωπικού του προγράμματος και επέλεξε τη γαλλική τράπεζα ως τριτεγγυητή στη διαχείριση του προγράμματος, καθώς αποτελούσε και επιλογή της ιρακινής κυβέρνησης, υποστηρίζουν οι ελεγκτές.
Οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών επέλεξαν την Saybolt μετά από υπόδειξη ενός συμβούλου των Ηνωμένων Εθνών, του Τζόζεφ Στεφανίδης, που βοήθησε στην κατάρτιση του προγράμματος και ο οποίος παρεμβάλετο συνεχώς στη διαδικασία επιλογής, υποστηρίζουν οι ελεγκτές.
Η επιλογή των Λόιντς ήταν θέμα «πολιτικής», εκτιμούν οι ελεγκτές. Παρά το γεγονός ότι μειοδότης ήταν η γαλλική εταιρία Bureau Veritas οι αξιωματούχοι αποφάσισαν ότι δεν μπορούσαν να επιλέξουν μια ακόμη γαλλική εταιρία καθώς ήδη είχαν επιλέξει γαλλικό εθνικό οικονομικό οργανισμό, αναφέρεται στην έκθεση.
«Η συνήθης διαδικασία επιλογής του κατάλληλου μειοδότη ήταν διαβλητή» τόσο στην περίπτωση των Λόιντς, καθώς και από τον Στεφανίδη, ο οποίος είχε έλθει σε επαφή με τη βρετανική αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών για να ασκήσει πίεση ώστε να μειώσουν την προσφορά τους για να διεκδικήσουν το διαγωνισμό, αποκαλύπτουν οι ερευνητές.
Και στις τρεις περιπτώσεις «οι επίσημοι δημοσιονομικοί κανόνες και κανονισμοί που είχαν ορισθεί για την προμήθεια παραβιάσθηκαν επανειλημμένα και εν γνώσει τους χωρίς μια σαφή και έγγραφη λογική εξήγηση», καταλήγει η έκθεση της ελεγκτικής επιτροπής.
Ο Βόλκερ διορίσθηκε πέρυσι από το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν για να ερευνήσει τις κατηγορίες για διαφθορά που είχαν διατυπωθεί για τη διαχείριση του προγράμματος «πετρέλαιο αντί τροφίμων». Η τελική έκθεση του Βόλκερ αναμένεται να εκδοθεί τον Ιούνιο.
Πηγή: skai.gr