Ιταλία: Ο Κοταρέλι ετοιμάζει κυβέρνηση ενώ οι ευρωσκεπτικιστές απειλούν

Τις επιλογές του για την σύνθεση της μεταβατικής κυβέρνησης στην Ιταλία αναμένεται να παρουσιάσει εντός της ημέρας ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Κάρλο Κοταρέλι, υπό τη σκιά της πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ANSA, o πρώην αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα παρουσιάσει στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα ένα ολιγομελές σχήμα που θα εγγυηθεί την δημοσιονομική σταθερότητα και θα έχει ανοιχτό διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα ιταλικά ομόλογα και οι μετοχές δέχονται μεγάλες πιέσεις το πρωί της Τρίτης, λόγω της αβεβαιότητας.

Η κυβέρνηση Κοταρέλι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στην Βουλή, καθώς μόνον το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα έχει δεσμευθεί πως θα τον υποστηρίξει.

Ο κ. Κοταρέλι έχει προαναγγείλει πως εάν δεν έχει την δεδηλωμένη θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές «μετά τον Αύγουστο». Εάν καταφέρει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης οι κάλπες θα στηθούν στις αρχές του 2019.

Η πολιτική κρίση κλιμακώθηκε την Κυριακή, όταν ο πρόεδρος Ματαρέλα απέρριψε την πρόταση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας για διορισμό του 82χρονου ευρω-σκεπτικιστή οικονομολόγου Πάολο Σαβόνα στο υπουργείο Οικονομικών – θέση ιδιαίτερα ευαίσθητη δεδομένου του υψηλού δημόσιου χρέους και του τεράστιου όγκου κόκκινων δανείων που βαραίνουν τις τράπεζες.

Ο κ. Σαβόνα είχε στο παρελθόν υποστηρίξει πως η ευρωζώνη εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Γερμανίας κι ότι η Ιταλία θα πρέπει να εξετάσει έξοδο από το κοινό νόμισμα εάν χρειαστεί, αν και πλέον διαβεβαιώνει ότι δεν πιστεύει σε «Itexit».

Η στάση Ματαρέλα προκάλεσε την οργή των δύο ευρω-σκεπτικιστικών κομμάτων, με τον επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, να δηλώνει πως θα επιδιώξει την αποπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν είναι πάντως σαφές εάν αυτό είναι εφικτό, με δεδομένο ότι ο πρόεδρος έχει εκ του Συντάγματος την εξουσία να διορίζει και να απορρίπτει υποψήφιους υπουργούς.

Ο κ. ντι Μάιο έχει επίσης καλέσει τους Ιταλούς να συρρεύσουν στην Ρώμη για μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 2 Ιουνίου, ανήμερα της εθνικής εορτής της Ιταλίας.

Σε παραπλήσιο μήκος κύματος έχει κινηθεί ο ηγέτης της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, ζητώντας λαϊκές κινητοποιήσεις κατά του προέδρου Ματαρέλα και της πολιτικής τάξης.

Λέγκα και Πέντε Αστέρια εξετάζουν το ενδεχόμενο να κατέβουν μαζί στις επερχόμενες εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να καταδεικνύουν πως ειδικά η Λέγκα έχει αυξήσει την επιρροή της μετά τις κάλπες του Μαρτίου.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ιταλία