Ιταλία: Να πέσουν οι τόνοι για να ηρεμήσουν οι αγορές ζητά ο Κόντε

AP Photo/Antonio Calanni
Να χαμηλώσουν οι τόνοι όσον αφορά τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2019 ζήτησε ο πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε, σε μία προσπάθεια να αποτρέψει την άσκηση νέων πιέσεων από τις αγορές στο κόστος του ιταλικού δανεισμού.

Χθες Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε για δεύτερη φορά το προσχέδιο που είχε καταθέσει η ιταλική κυβέρνηση και έθεσε σε κίνηση την διαδικασία επιβολής κυρώσεων στην Ρώμη.

Ο κ. Κόντε είπε πως η επιδείνωση των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων «δεν βοηθά», όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Σημείωσε πως η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ρώμη θα ωφεληθεί από ηπιότερες συζητήσεις για τον προϋπολογισμό.

Οι δύο εταίροι που στηρίζουν την κυβέρνηση Κόντε πάντως δεν φαντάζουν διατεθειμένοι να αποδεχτούν ριζικές αναθεωρήσεις των στόχων του προϋπολογισμού, που προβλέπει έλλειμμα 2,4% το επόμενο έτος.

Ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο είπε πως δεν βλέπει τροποποίηση του προϋπολογισμού πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, ξεκαθάρισε πως Ρώμη δεν θα προβεί σε αλλαγές. «Δεν κάνουμε βήματα προς τα πίσω», είπε ο κ. Σαλβίνι, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση RAI.
Πηγή: skai.gr