Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε έκανε γνωστό ότι ζήτησε από τον Μαλτέζο ομόλογό του Ζοζέφ Μουσκάτ -κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους- να προσφερθεί από την Μάλτα ανθρωπιστική βοήθεια στους επιβάτες του πλοίου Aquarius. Ο Κόντε πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε καμία σχετική δέσμευση.

«Επιβεβαιώνεται η έλλειψη διάθεσης της Μάλτας, και κατά συνέπεια της Ευρώπης, να παρέμβει και να αναλάβει την διαχείριση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης», πρόσθεσε ο Κόντε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, η Ρώμη αποφάσισε την αποστολή δυο ταχύπλοων με δυο γιατρούς, οι οποίοι θα εξετάσουν τους μετανάστες και πρόσφυγες που επιβαίνουν στο Aquarius. Προς το παρόν, δεν προκύπτει να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.

O πρωθυπουργός της Ιταλίας τόνισε ότι και κατά την διάρκεια της συνόδου της Ομάδας των Επτά (G7) επανέλαβε ότι «η χώρα του αντιμετωπίζει, σε απόλυτη μοναξιά, την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης του μεταναστευτικού» και τάχθηκε «υπέρ της υιοθέτησης όλων των πρωτοβουλιών που μπορεί να λειτουργήσουν προληπτικά ως προς την μείωση των αναχωρήσεων των μεταναστών».

«Ο κανονισμός του Δουβλίνου πρέπει να αλλάξει ριζικά» έκρινε ο Τζουζέπε Κόντε.

Πηγή: skai.gr