Ισχυρός σεισμός 7,7 Ρίχτερ στη Καραϊβική - Ήρθη η προειδοποίηση για τσουνάμι

Σεισμική δόνηση μεγέθους 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε 117 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της παραθαλάσσιας πόλης Λούσεα στην Τζαμάικα, περίπου στις 21:10 το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδος), έγινε γνωστό από το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).

H αρχική εκτίμηση του USGS ήταν 7,3 βαθμοί. 

Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 10 χλμ ενώ το επίκεντρο στα 261 χλμ βορειοδυτικά της πρωτεύουσας της Τζαμάικα, Κίνγκστον. 

Δεν υπάρχουν για την ώρα αναφορές για τραυματισμούς ή νεκρούς, ούτε για σοβαρές ζημιές. «Η απειλή για τσουνάμι που συνδέεται με αυτό τον σεισμό έχει περάσει και δεν υπάρχει πλέον κανένας κίνδυνος», τόνισε το Κέντρο.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στο μεγαλύτερο μέρος της Τζαμάικα, μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ. Έγινε επίσης αισθητή στην Αβάνα και σε επαρχίες της Κούβας.

Στις 10:40 μμ περίπου (ώρα Ελλάδος) σημειώθηκε μία δόνηση μεγέθους 4,7 Ρίχτερ στα Νησιά Κέιμαν, στα 136 χλμ βορειοδυτικά της Λούσεα.

Περίπου στις 11.00 μμ (ώρα Ελλάδος) ακολούθησε μία ακόμα δόνηση, μεγέθους 5,1, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο. 

Η προειδοποίηση για τσουνάμι έκανε λόγο αρχικά για κύματα ενός μέτρου στις ακτές του Μεξικού, του Μπελίζ, της Κούβας, της Ονδούρας, της Τζαμάικα και των νήσων Κέιμαν, σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Προειδοποίησης για τσουνάμι.

Στις νήσους Κέιμαν, η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών συνέστησε στους πολίτες στις παράκτιες και χαμηλού υψόμετρου περιοχές να τις εκκενώσουν προληπτικά.

Σύμφωνα με μαρτυρίες από τη Τζαμάικα, που επικαλείται το EMSC, ο σεισμός ήταν δυνατός και είχε διάρκεια 30 έως 40 δευτερολέπτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ