Iστορική συνάντηση

Ο Πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, Ρο ΜουΧιουν, διέσχισε πεζός τα σύνορα με τη Βόρειο Κορέα προκειμένου να συναντήσει τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του. Είναι η δεύτερη σύνοδος μεταξύ των δύο χωρών, από το τέλος των εχθροπραξιών στη δεκαετία του 1950.

Ο ηγέτης της Β. Κορέας υποδέχθηκε τον ηγέτη της Νοτίου Κορέας με μια θερμή χειραψία.

Ο πρόεδρος Κιμ ΓιονγκΙλ και ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Ρο Μου Χουν συναντώνται στην πρωτεύουσα της Β. Κορέας. Απέχει μόλις 200 χιλιόμετρα από την Σεούλ της Νοτίου Κορέαςπολιτικά, όμως, τους χωρίζει ένας κόσμος ολόκληρος.

Είναι μια συμβολική στιγμή και ακόμη ένα βήμα σε αυτό που ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας χαρακτήρισε επίσπευση της αργής πορείας προς τη συμφιλίωση.

Διασχίζω αυτή την απαγορευμένη διαχωριστική γραμμή, το τείχος που διαίρεσε το έθνος μας για μισό αιώνα. Εξ' αιτίας αυτού του τείχους, το έθνος μας έχει υποφέρει πολύ, δήλωσε ο πρόεδρος της Ν. Κορέας.

Μετά την τελευταία συνάντηση κορυφής πριν από 7 χρόνια άρχισε μία περίοδος μεγάλης αισιοδοξίας. Χιλιάδες οικογένειες από τη Βόρειο και τη Νότιο Κορέα επανενώθηκαν και η Νότιος Κορέα έκανε μεγάλες επενδύσεις σε κοινά έργα.

Και αυτή τη φορά τα άμεσα αποτελέσματα αναμένεται να είναι οικονομικά, δηλ. νέες επενδύσεις από τη Νότιο Κορέα στη Βόρειο Κορέα, υποδομές και σημαντικά αναπτυξιακά έργα.

Επικρατεί όμως σκεπτικισμός για το τι αντάλλαγμα θα προσφέρει η Βόρειος Κορέα, αν και και η Νότιος Κορέα είναι έτοιμη να καταβάλει οποιοδήποτε τίμημα, με την ελπίδα πως θα βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών. Προς το παρόν όμως, η προσοχή εστιάζεται στην δημιουργία περισσοτέρων δεσμών ανάμεσα σε δύο χώρες, οι οποίες βρίσκονται τόσο κοντά, όμως είναι διαιρεμένες για τόσο μεγάλο διάστημα.
Πηγή: Πηγή: BBC, (επιμέλεια, Στέφη Μπαρμπετσέα)