Κλείσιμο

Ιστορική η επίσκεψη Μπους στα Τίρανα

Μετά την επίσκεψή του στην Ιταλία, ο αμερικανός πρόεδρος μετέβη στην Αλβανία, προ τελευταίο σταθμό της περιοδείας του, στην Γηραιά Ήπειρο.

Ενθουσιώδης ήταν η υποδοχή του Τζορτζ Μπους στα Τίρανα, καθώς όπως περιγράφουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η Αλβανία είναι ο πιο θερμός υποστηρικτής των ΗΠΑ στην Ευρώπη και ίσως στον... κόσμο!

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα αναμένει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί και με τους πρωθυπουργούς της πΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, της Κροατίας Ίβο Σάναντερ προκειμένου να συζητήσουν την προοπτική ένταξης των χωρών αυτών στο ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι η Κροατία, Αλβανία και ΠΓΔΜ έχουν το καθεστώς του Membership Action Plan, δηλαδή σχέδια δράσεως που αφορούν την προοπτική εντάξεώς τους στην Ατλαντική Συμμαχία.

Εκπρόσωποι των τριών χωρών, υπέγραψαν τον Μάιο του 2003 στα Τίρανα, από κοινού με τον τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ την Χάρτα Σύμπραξης της Αδριατικής, η οποία προσδιορίζει το σχέδιο δράσης για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ, με την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Πηγή: skai.gr