Κλείσιμο

Ισραηλινός αναλυτής σε ΣΚΑΪ: Βλακεία και αντισημιτισμός οι δηλώσεις του Λαβρόφ για το «εβραϊκό αίμα» του Χίτλερ

Στη βλακεία και στον αντισημιτισμό του Λαβρόφ αποδίδει τις πρωτοφανείς δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, ένας από τους σημαντικότερους αναλυτές εξωτερικής πολιτικής και άμυνας του Ισραήλ, ο δρ. Εφραίμ Ίνμπαρ. Μιλώντας αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ και στον Απόστολο Μαγγηριάδη, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικής κι Ασφαλείας της Ιερουσαλήμ.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως ο κόσμος εξοργίστηκε με τις δηλώσεις αυτές, απαντά όμως πως οι σχέσεις Ρωσίας - Ισραήλ δεν πρέπει να επηρεαστούν.
 

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ερ: Κύριε Καθηγητά, μας εξέπληξαν τα σχόλια του Λαβρόφ. Αναρωτιέμαι τι κρύβεται πίσω από αυτή την αντίδραση και αν πιστεύετε ότι θα υπάρξει κάποια κλιμάκωση από την πλευρά του Ισραήλ;

Εφραίμ Ίνμπαρ: Κοιτάξτε, πολλές φορές η καλύτερη εξήγηση για τις πολιτικές δηλώσεις η βλακεία. Και δεν νομίζω ότι αυτή η περίπτωση αποτελεί εξαίρεση. Και δεν νομίζω ότι το Ισραήλ θα κλιμακώσει. Θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Και η Ρωσία είναι γείτονάς μας στη Συρία. Και σίγουρα θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τη Ρωσία, ιδιαίτερα στο πεδίο της Συρίας. 

Το καταλαβαίνω. Αλλά την ίδια στιγμή, εννοώ ότι ο Λαβρόφ είναι ένας πολύ πολύ έμπειρος διπλωμάτης. Και δεν μπορούσα απλώς να εξηγήσω την αντίδρασή του, και να την αποδώσω μόνο στη βλακεία.

Ίσως υπάρχει, ξέρετε, κάποιος κόκκος αντισημιτισμού στην προσωπικότητά του. Και αυτό βγήκε. Αλλά δεν επιτέθηκε στο Ισραήλ. Απλώς εξήγησε γιατί ο Ζελένσκι είναι κακός. 

Μπορείτε να μας εξηγήσετε ποια είναι η αίσθηση στο Ισραήλ και πώς αντέδρασε ο κόσμος στα σχόλια του Λαβρόφ;


Εφραίμ Ίνμπαρ: Κοιτάξτε, οι άνθρωποι εξεπλάγησαν και εξοργίστηκαν ακούγοντας να κατηγορείς τους Εβραίους για αντισημιτισμό. Ξέρετε, δεν είναι μεγάλο κομπλιμέντο για τους Εβραίους. Και είναι, φυσικά, μια ιστορική, ανακριβής δήλωση. Οι Εβραίοι δεν σκότωσαν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν βάλαμε τους Εβραίους στους θαλάμους αερίων. Ήταν οι Γερμανοί της εποχής και οι άνθρωποι στην Ανατολική Ευρώπη που τους βοήθησαν. Αλλά, ξέρετε, μερικές φορές ακούμε πράγματα και το έχουμε συνηθίσει, ξέρετε, σε 2000 χρόνια ίσως περισσότερο αντισημιτισμού. Δεν το παίρνουμε αψήφιστα, αλλά αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο για εμάς.

Ερ: Σε ποιο βαθμό πιστεύετε ότι αυτό το επεισόδιο επηρεάζει τις σχέσεις Ρωσίας και Ισραήλ; Είχαμε την εντύπωση ότι το Ισραήλ προσπαθούσε να παίξει το ρόλο του ενδιάμεσου σε αυτή τη σύγκρουση. Αλλά αισθάνομαι ότι αυτό το επεισόδιο το υπονομεύει σοβαρά.

Εφραίμ Ίνμπαρ: Νομίζω ότι οι Ρώσοι αποφάσισαν να πάνε με τους Τούρκους στο πεδίο της διαμεσολάβησης. Και εμείς δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα με αυτό, αν οι Ρώσοι μπορούν να βρουν έναν καλύτερο ενδιάμεσο στο πρόσωπο του Προέδρου Ερντογάν. Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι ο καλύτερος άνθρωπος για να μεσολαβήσει σε τέτοιες συγκρούσεις, αν όμως οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί είναι ευχαριστημένοι με τον Ερντογάν, τότε ας είναι! 

Ερ: Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι ο Πούτιν θα κηρύξει τον πόλεμο στις 9 Μαΐου, μια πολύ συμβολική ημερομηνία. Τι θα σήμαινε αυτό για τη Δύση; Πόσο αξιόπιστη θεωρείτε ότι είναι η προειδοποίηση; Και πρέπει να περιμένουμε μια επιστράτευση, με ενίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων;

Εφραίμ Ινμπαρ: Φυσικά. Η 9η Μαΐου είναι μια σημαντική μέρα για τους Ρώσους. Είναι η μέρα που κήρυξαν τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας και είναι πιθανό να αποφασίσουν να επεκτείνουν τον πόλεμο κηρύσσοντας γενική επιστράτευση. Η κήρυξη του πολέμου θα τους επιτρέπει επίσης να φέρουν τις νεότερες γενιές που μόλις επιστρατεύτηκαν στο στρατό. Αυτό είναι προφανώς μια πιθανότητα, αλλά πρέπει να κάνουμε υπομονή μέχρι τις εννέα Μαΐου και μετά θα δούμε τι θα γίνει.

Ερ: Και τέλος, αν σας ρωτούσα, ποια είναι η προοπτική για τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες για την ουκρανική κρίση τι θα λέγατε?

Εφραίμ Ινμπαρ: Νομίζω ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί. Άλλωστε η Ρωσία δείχνει αποφασισμένη να βγει με κάποιου είδους νίκη, κάτι που μπορεί να χαρακτηριστεί νίκη. Νομίζω ότι οι Ουκρανοί κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να αποτρέψουν αυτό το αποτέλεσμα και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για μια συμφιλίωση ή ακόμη και για έναν συμβιβασμό στο εγγύς μέλλον.

Πηγή: skai.gr