Ισραήλ: Τα εμβόλια προστατεύουν από τη μετάλλαξη Όμικρον, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις

Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού ή έχουν και την τρίτη δόση προστατεύονται και από τη μετάλλαξη Όμικρον, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας, Nitzan Horowitz, σύμφωνα με την Jerusalem Post

«Τις επόμενες μέρες θα έχουμε πιο ακριβείς πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της Όμικρον, αλλά υπάρχει ήδη περιθώριο αισιοδοξίας και υπάρχουν αρχικές ενδείξεις ότι όσοι εμβολιάζονται είτε με τις δύο δόσεις είτε με την αναμνηστική θα είναι επίσης προστατευμένοθ από αυτή την παραλλαγή», είπε ο Horowitz κατά την επίσκεψή του στο Ιατρικό Κέντρο Soroka στην Beersheba. 

«Το εμβόλιο είναι πραγματικά κρίσιμο αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε και τόνισε ότι όποιος εκτεθεί στην παραλλαγή χωρίς να έχει εμβολιαστεί, θα θέσει τον εαυτό του σε περιττό κίνδυνο.

Παράλληλα, το Channel 12 ανέφερε ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης από την Όμικρον σε σχέση με τη Δέλτα, 90% έναντι 95% αντίστοιχα κι εξίσου αποτελεσματικό-περίπου 93%- στην πρόληψη σοβαρών συμπτωμάτων τουλάχιστον για όσους έχουν εμβολιαστεί με την αναμνηστική δόση.
Σύμφωνα με την έκθεση, η ικανότητα της παραλλαγής να μολύνει είναι υψηλότερη από την Δέλτα, αλλά όχι τόσο όσο φοβούνταν. 

Ταυτόχρονα, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί έχουν 2,4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα.

Πάντως, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας είπε ότι το υπουργείο δε διαθέτει ακόμη τα στοιχεία που δημοσίευσε το Channel 12.

Ο επικεφαλής των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας Δρ Σάρον Αλρόι-Πρέις είπε ότι τα πρώτα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της μετάλλαξης Όμικρον αναμένεται να κοινοποιηθούν στο Ισραήλ από τη Νότια Αφρική την Τρίτη. 

Πηγή: Jerusalem Post