Ισπανία: Λαϊκό Κόμμα και Πολίτες διεκδικούν ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης

Τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνουν πως διεκδικούν τόσο το Λαϊκό Κόμμα  PP όσο και η παράταξη των Πολιτών, Ciudadanos στο περιθώριο της χθεσινοβραδινής νίκης Σάντσεθ στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Ισπανίας. 

Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος PP Πάμπλο Κασάδο δήλωσε ότι η παράταξή του θα παραμένει η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή της Ισπανίας μετά τη νίκη των Σοσιαλιστών στις χθεσινές πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Twitter αφού έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της χθεσινής αναμέτρησης, στην οποία το PP απώλεσε πάνω από τις μισές έδρες του στη Βουλή, ο Κασάδο ανέφερε πως η παράταξή του «θα ηγηθεί της αντιπολίτευσης υπεύθυνα» και «θα βελτιωθεί σε ό,τι δεν κάναμε καλά».

Την ίδια ώρα την πρόθεση, το κόμμα του να αναλάβει την ηγεσία της αντιπολίτευσης της χώρας, στο περιθώριο επικράτησης του Σάντσεθ, γνωστοποίησε ο ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος Πολίτες (Ciudadanos) Άλμπερτ Ριβέρα δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι το κόμμα του θα αναλάβει την ηγεσία της αντιπολίτευσης της χώρας, μετά τη νίκη του Σοσιαλιστικού Κόμματος  στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Ισπανία χθες Κυριακή.

«Θα παρακολουθούμε στενά την κυβέρνηση του (ηγέτη των Σοσιαλιστών Πέδρο) Σάντσεθ και του Ποδέμος (...) Είμαστε τώρα επικεφαλής της αντιπολίτευσης», είπε ο Ριβέρα απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στη Μαδρίτη αργά το βράδυ.

 Με πάνω από το 99% των ψήφων πλέον καταμετρημένο, το Σιουδαδάνος οδεύει να καταλάβει 57 έδρες από τις 350 της ισπανικής Βουλής, ενώ το Λαϊκό Κόμμα 66. 

Το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται βαριά ήττα για το παραδοσιακό κόμμα εξουσίας της ισπανικής δεξιάς, που είχε 137 έδρες στην προηγούμενη Βουλή.

Οι Σοσιαλιστές εξασφαλίζουν 123 έδρες και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Ποδέμος 42, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, κάτι που σημαίνει πως χρειάζονται άλλες 11 έδρες για να εξασφαλίσουν πλειοψηφία.
 
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ