Κλείσιμο

Ισπανία: Ξεπέρασαν τα 2.000 τα κρούσματα του κορωνοϊού- Πρώτος θάνατος στο Βέλγιο

Ισπανία: Ξεπέρασαν τα 2.000 τα κρούσματα του κορωνοϊού- Πρώτος θάνατος στο Βέλγιο

Η Ισπανία ξεπέρασε το όριο των 2.000 νέων κρουσμάτων και κατέγραψε 47 θανάτους, στην πλειονότητά τους στην περιοχή της Μαδρίτης, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

«Δύο χιλιάδες δύο κρούσματα είχαν καταγραφεί στις αρχές του πρωινού» έναντι 1.639 την Τρίτη στις 19:00 ώρα Ελλάδας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Φερνάντο Σιμόν, αξιωματούχος του εθνικού κέντρου υγειονομικής ετοιμότητας. Τα μισά από αυτά τα κρούσματα συγκεντρώνονται στην περιοχή της Μαδρίτης, πρόσθεσε.

Σαράντα επτά άνθρωποι πέθαναν εκ των οποίων 31 στην περιοχή της Μαδρίτης, είπε ακόμη.

Η Ισπανία, μία από τις πιο πληγείσες περιοχές στην Ευρώπη, είδε τον αριθμό των κρουσμάτων της σχεδόν να τετραπλασιάζεται από την Κυριακή οπότε είχαν καταγραφεί τουλάχιστον 600 κρούσματα.

Έτσι οι αρχές ανακοίνωσαν σειρά μέτρων στην προσπάθεια να περιορίσουν τη διάδοση της επιδημίας: κλειστά σχολεία για δύο εβδομάδες στην περιοχή της Μαδρίτης, απαγόρευση των πτήσεων από την Ιταλία, αθλητικοί αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, απολύμανση των δημόσιων μέσων μεταφοράς στην ισπανική πρωτεύουσα….

Σύμφωνα με τον Σιμόν, δεδομένης της περιόδου επώασης του ιού, η επίδραση των μέτρων αυτών στον αριθμό των κρουσμάτων θα φανεί «έπειτα από εννέα με δέκα ημέρες», Υπογράμμισε επίσης πως πρέπει να περάσουν «από ενάμιση μέχρι δύο μήνες» προκειμένου να τελειώσει η επιδημία, «τέσσερις μήνες» στη «χειρότερη περίπτωση».

Στον οικονομικό τομέα, η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ υποσχέθηκε την παροχή βοήθειας κυρίως στον τουριστικό τομέα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του ιού. Η Ισπανία είναι ο δεύτερος τουριστικός προορισμός σε όλο τον κόσμο.

Στο μεταξύ, μια 90χρονη πέθανε στο Βέλγιο εξαιτίας του νέου κορονοϊού, ο πρώτος θάνατος που καταγράφεται στη χώρα όπου οι αρχές καλούν για την προστασία των ηλικιωμένων.

Ο τελευταίος απολογισμός της επιδημίας στο Βέλγιο, που ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί, κάνει λόγο για 314 κρούσματα, έναντι 267 χθες, Τρίτη.

«Παρά την [υψηλή] ποιότητα της φροντίδας που παρασχέθηκε από τις ιατρικές ομάδες, ένας ασθενής 90 ετών πέθανε», δήλωσε η Μάγκι ντε Μπλοκ, ομοσπονδιακή υπουργός Υγείας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε από κοινού με τον ομόλογό της τής περιοχής των Βρυξελλών.

Οι αρχές διευκρίνισαν στη συνέχεια σε συνέντευξη Τύπου πως επρόκειτο για μία γυναίκα, που πέθανε χθες σε νοσοκομείο των Βρυξελλών.

Η ενενηντάχρονη λάμβανε φροντίδα «για βαριά πνευμονική παθολογία» αλλά υπέφερε επίσης και από άλλες ασθένειες, υπογράμμισε ο Ερβέ Ντελαντριέρ, αξιωματούχος του νοσοκομειακού ομίλου Iris-Sud.

Τέθηκε σε απομόνωση στο νοσοκομείο, υποβλήθηκε σε εξετάσεις, και το τεστ για την Covid-19 βρέθηκε θετικό μετά τον θάνατό της, που συνέβη χθες, πρόσθεσε ο γιατρός,.

Ο νέος σημερινός απολογισμός δείχνει μια εξέλιξη της επιδημίας λίγο πιο γρήγορη σε σχέση με τις τελευταίες ημέρες.

«Για άλλη μια φορά, διαπιστώνουμε μια αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων», ανέφερε το υπουργείο Υγείας σε μια ανακοίνωση.

«Τα νοσοκομεία μας βλέπουν επίσης όλο και περισσότερους ανθρώπους με λοιμώξεις των ανώτερου αναπνευστικών οδών. Αυτό μπορεί να σημαίνει την έναρξη μιας πραγματικής επιδημίας στη χώρα μας», είπε.

Από την πλευρά των διεθνών θεσμών, ένα τέταρτο κρούσμα του νέου κορονοϊού εντοπίστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε η τελευταία.

Το κρούσμα αυτό προστίθεται σε τουλάχιστον άλλα τέσσερα θετικά τεστ σε άλλους θεσμούς της ΕΕ, και δύο στο ΝΑΤΟ (ένα στην έδρα του στις Βρυξέλλες, ένα άλλο στο επιτελείο στρατιωτικής διοίκησης στη Μονς).

Η Βελγίδα πρωθυπουργός Σόφι Βιλμές ανακοίνωσε χθες βράδυ νέα μέτρα στην προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης της Covid-19 στο Βέλγιο.

Σε αυτό το στάδιο δεν τίθεται θέμα διακοπής της λειτουργίας των δημόσιων μέσων μεταφοράς ή κλεισίματος των σχολείων, όμως συνιστάται να αποφεύγονται οι γιορτές και οι σχολικές εκδρομές.

Η κυβέρνηση συνιστά την απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 1.000 ανθρώπων σε κλειστούς χώρους και στους ανθρώπους που ανήκουν σε κατηγορίες υψηλού κινδύνου να μην συμμετέχουν σε δημόσιες εκδηλώσεις, περιλαμβανομένων και των υπαίθριων.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας που δεν έχουν καλή υγεία, υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες ή είναι ηλικιωμένοι», επέμεινε το υπουργείο Υγείας. Συνιστάται ιδιαίτερα να αποφεύγονται οι επισκέψεις σε ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας ή στο νοσοκομείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ