Ισπανία: Κατηγορίες για νέο σεξουαλικό έγκλημα σε 4 από την Αγέλη των Λύκων

Ισπανία: Κατηγορίες για νέο σεξουαλικό έγκλημα σε 4 από την Αγέλη των Λύκων

Τέσσερα μέλη της "Αγέλης των Λύκων", που ήδη έχουν καταδικασθεί σε 15 χρόνια φυλάκισης για έναν ομαδικό βιασμό που είχε εξοργίσει την κοινή γνώμη στην Ισπανία, έλαβαν νέες ποινές σήμερα που κυμαίνονται από 2 έως 4 χρόνια φυλάκιση για σεξουαλική επίθεση ενάντια σε άλλη γυναίκα.

Δικαστήριο στην Κόρδοβα (νότια Ισπανία) ανακοίνωσε πως επέβαλε σε τρεις από τους κατηγορούμενους ποινή φυλάκισης δύο ετών και δέκα μηνών για σεξουαλική επίθεση και παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, επειδή είχαν καταγράψει σε βίντεο τον Μάιο του 2016 "επαφές σεξουαλικού χαρακτήρα" σε μία γυναίκα που "δεν είχε τις αισθήσεις της".

Ο τέταρτος κατηγορούμενος καταδικάσθηκε σε βαρύτερη ποινή φυλάκισης, τεσσάρων ετών και έξι μηνών, με το επιβαρυντικό στοιχείο "ότι ήταν εκείνος που μετέδωσε σε δύο ομάδες στην εφαρμογή WhatsApp τις εικόνες που καταγράφηκαν" και τις μοιράστηκε με τρίτα άτομα, προσέθεσε το δικαστήριο.

Στους τέσσερις ενόχους επιδικάσθηκε να καταβάλουν αποζημίωση 13.150 ευρώ στο θύμα που τη στιγμή του συμβάντος ήταν 21 ετών.

Ο δικαστής αιτιολόγησε την απόφασή του βάση του «προσωπικού χαρακτήρα των κατηγορουμένων, οι οποίοι μετά τις πράξεις τους επέδειξαν μια ακόμη πιο σοβαρή παράνομη συμπεριφορά».

Ο δικαστής αναφερόταν στον ομαδικό βιασμό που διαπράχθηκε τον Ιούλιο του 2016 από τους τέσσερις καταδίκους και έναν πέμπτο συνεργό τους με θύμα μια νεαρή γυναίκα στην Παμπλόνα (βόρεια Ισπανία) κατά τη διάρκεια του δημοφιλούς φεστιβάλ ταυρομαχιών του Σαν Φερμίν. Οι βιαστές είχαν καταγράψει σε βίντεο τις πράξεις τους και εκαυχώντο για τον βιασμό σε μια ομάδα της WhatsApp που ονομαζόταν La Manada (Η αγέλη των λύκων).

Η υπόθεση είχε εξοργίσει την κοινή γνώμη στην Ισπανία και είχε προκαλέσει μεγάλες φεμινιστικές διαδηλώσεις μετά την πρωτόβαθμη καταδίκη τους το 2018 σε κάθειρξη 9 ετών για σεξουαλική κακοποίηση και όχι για βιασμό και την αποφυλάκισή τους με περιοριστικούς όρους. Τον Ιούνιο του 2019, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ανασκεύασε την κατηγορία, καταχωρώντας την ως ομαδικό "βιασμό" και αύξησε την ποινή τους σε κάθειρξη 15 ετών.

Η ποινή που επιβλήθηκε σήμερα είναι μικρότερη των έξι ετών που πρότεινε η εισαγγελία της έδρας. Κατά τη διάρκεια της δίκης, η υπεράσπιση ζήτησε ανεπιτυχώς από το δικαστήριο να μην χρησιμοποιήσει το βίντεο που κατέγραψαν οι κατηγορούμενοι, υποστηρίζοντας ότι είχε αποσπασθεί «παράνομα» από την αστυνομία κατά την κατάσχεση των τηλεφώνων τους στη διάρκεια των ερευνών για τον βιασμό στην Παμπλόνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ