Κλείσιμο

Ισπανία: Η Βουλή ανέστειλε την έδρα Καταλανών, ίσως σπρώχνοντας τον Σάντσεθ

Η κάτω βουλή του ισπανικού κοινοβουλίου ανέστειλε σήμερα τη βουλευτική ιδιότητα τεσσάρων καταλανών αυτονομιστών που εξελέγησαν στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου, ενώ βρίσκονταν στη φυλακή για την ανάμειξή τους στην απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας το 2017.

«Το γραφείο της Βουλής των Αντιπροσώπων κηρύσσει αυτόματα την αναστολή της εκτέλεσης της εντολής τους» για τον Οριόλ Ζουνκέρας, τον Ζόρντι Τουρούλ, τον Ζοζέπ Ρουλ και τον Ζόρντι Σάντσες, ανακοίνωσε η πρόεδρος του σώματος και μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μεριτξέλ Μπατέτ, αφού συμβουλεύτηκε τη νομική υπηρεσία.

Η ίδια διευκρίνισε στη συνέχεια ότι ζήτησε να της παραδοθεί νέα έκθεση σχετικά με το όριο της πλειοψηφίας.

Η αναστολή μπορεί να έχει σοβαρές πολιτικές συνέπειες για τον επικεφαλής της απερχόμενης Σοσιαλιστικής κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ, που κέρδισε τις εκλογές στα τέλη Απριλίου αλλά χωρίς να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία εδρών.

Αν ο αριθμός των βουλευτών που ασκούν τα καθήκοντά τους μειωθεί και κατά συνέπεια το όριο της απόλυτης πλειοψηφίας πέσει, η ψηφοφορία για την επανεκλογή του κ. Σάντεθ στο Κοινοβούλιο που αναμένεται στις αρχές Ιουλίου θα είναι πιο εύκολη γιατί δεν θα έχει ανάγκη την υποστήριξη ή την αποχή των καταλανών αυτονομιστών.

Αντίθετα αν οι βουλευτές των οποίων η βουλευτική ιδιότητα έχει ανασταλεί μεταβιβάσουν την έδρα τους, ο κ. Σάντσεθ ίσως έχει και πάλι ανάγκη τη συνεργασία τους προκειμένου να εκλεγεί.

Οι τέσσερις βουλευτές κατηγορούνται για στάση επειδή διοργάνωσαν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας τον Οκτώβριο του 2017, παρά τη δικαστική απαγόρευσή του. Ακολούθησε μονομερής διακήρυξη της ανεξαρτησίας που οδήγησε σε αναστολή του αυτοδιοίκητου της Καταλονίας από την Μαδρίτη.

Οι Ζουνκέρας, Τουρούλ και Ρουλ αντιμετωπίζουν τις πιο πολλές κατηγορίες για κατάχρηση επειδή χρησιμοποίησαν δημοσίους πόρους για να το οργανώσουν. Η Γερουσία αναμένεται επίσης να αναστείλει την ιδιότητα του καταλανού γερουσιαστή Ραούλ Ρομέβα, ο οποίος κατηγορείται επίσης για στάση και κατάχρηση.

Οι τέσσερις κοινοβουλευτικοί, που τελούν υπό προσωρινή κράτηση, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην Ισπανία, βγήκαν για λίγο από τη φυλακή την Τρίτη προκειμένου να ορκιστούν πίστη στο Σύνταγμα, υπό τα χειροκροτήματα των οπαδών τους. Οι φωνές τους ήταν αδύνατο να ακουστούν μέσα στο πανδαιμόνιο που προκάλεσαν οι βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος Vox κτυπώντας τα έδρανά τους σε μια πολύ ταραχώδη συνεδρίαση.

Η δίκη τους ξεκίνησε στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Φεβρουάριο και η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται το φθινόπωρο.

Ο Οριόλ Ζουνκέρας, πρώην αντιπρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας και επικεφαλής του κόμματος Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC) είναι επίσης υποψήφιος στις ευρωεκλογές, επικεφαλής ενός ψηφοδελτίου που περιλαμβάνει Βάσκους αυτονομιστές του EH Bildu και εθνικιστές της Γαλικίας.

Ο μεγάλος αντίπαλός του Κάρλες Πουτζδεμόν, πρώην πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης ο οποίος βρίσκεται στο Βέλγιο προκειμένου να διαφύγει από τις δικαστικές διώξεις στην Ισπανία, είναι επίσης υποψήφιος στις ευρωεκλογές, επικεφαλής ενός ψηφοδελτίου καταλανών αυτονομιστών.

Και οι δύο ελπίζουν ότι θα εκλεγούν ευρωβουλευτές ώστε να μπορούν να καταγγείλουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ισπανικό κράτος το οποίο κατηγορούν ότι δεν είναι δημοκρατικό.

Έναν χρόνο και πλέον μετά την απόπειρα απόσχισης, τη χειρότερη πολιτική κρίση που έζησε η Ισπανία σε 40 χρόνια δημοκρατίας, το θέμα της Καταλονίας εξακολουθεί να κυριαρχεί στην ατζέντα.
Τα δεξιά κόμματα και το Vox κατηγορούν τον Πέδρο Σάντσεθ και τους συμμάχους του της αριστεράς ότι ετοιμάζουν παραχωρήσεις προς τους αυτονομιστές με αντάλλαγμα τις ψήφους τους.

Ο κ. Σάντσεθ δηλώνει ότι θέλει μόνο να συνεχίσει τον διάλογο με τους αυτονομιστές ελπίζοντας στην εκτόνωση της καταλανικής κρίσης.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο/Reuters