Ισπανία - Διπλή επίθεση στη Βαρκελώνη 2017: Ποινές κάθειρξης για τους 3 κατηγορούμενους

Οι εισαγγελικές αρχές της Ισπανίας ζήτησαν σήμερα να επιβληθούν ποινές κάθειρξης από 8 έως 41 χρόνια στους τρεις κατηγορούμενους για τη διπλή τρομοκρατική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους στη Βαρκελώνη και το Καμπρίλς τον Αύγουστο του 2017, σύμφωνα με ένα έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η διπλή επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, σημειώθηκε στις 17 και 18 Αυγούστου και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 16 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 140.

Με τη βαρύτερη ποινή, κάθειρξη 41 ετών, απειλείται ο Μοχάμεντ Χούλι Σεμλάλ, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και κατοχή εκρηκτικών. Ο Σεμλάλ επέζησε από την έκρηξη που σημειώθηκε στο σπίτι όπου ο τρομοκρατικός πυρήνας κατασκεύαζε τους εκρηκτικούς μηχανισμούς του. Η εισαγγελία ζητά επίσης να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 36 ετών στον Ντρις Ουκαμπίρ, ο οποίος είχε νοικιάσει στο όνομά του το βανάκι που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση στις Ράμπλας της Βαρκελώνης.

Ο Σαΐντ Μπεν Ιάζα, ο οποίος είχε δανείσει ένα ημιφορτηγό στον πυρήνα αυτόν, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 8 ετών για συνεργασία με τρομοκρατική οργάνωση.

Η δίκη των τριών πρόκειται να ξεκινήσει φέτος, όμως προς το παρόν δεν έχει οριστεί η ημερομηνία.

Η επίθεση ξεκίνησε από τις Ράμπλας της Βαρκελώνης, όταν ένας 22χρονος παρέσυρε και σκότωσε με το αυτοκίνητό του 14 ανθρώπους. Ο δράστης διέφυγε με άλλο όχημα, αφού προηγουμένως σκότωσε τον οδηγό του.

Λίγες ώρες αργότερα, πέντε συνεργοί του οδήγησαν το αυτοκίνητό τους εναντίον πεζών στο θέρετρο Καμπρίλς, κατόπιν τους επιτέθηκαν με μαχαίρι και σκότωσαν μια γυναίκα. Και οι έξι τζιχαντιστές σκοτώθηκαν από την αστυνομία.

Σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, ο Αμπντελμπάκι Ες Σάτι, ένας 44χρονος Μαροκινός που έγινε ιμάμης στην πόλη Ριπόλ της Καταλονίας στρατολογούσε νεαρούς για να εκτελέσουν πολλές επιθέσεις με εκρηκτικά. Μεταξύ των πιθανών στόχων τους ήταν η βασιλική της Σαγράδα Φαμίλια, τα στάδια της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης, ακόμη και ο Πύργος του Άιφελ, στο Παρίσι. Η διπλή επίθεση στη Βαρκελώνη οργανώθηκε αφού ο ιμάμης σκοτώθηκε κατά λάθος από έκρηξη στο κρησφύγετό τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ