Κλείσιμο

Ισπανία: Απεβίωσε, σε ηλικία 101 ετών, ο τελευταίος επιζών των Διεθνών Ταξιαρχιών

Ο τελευταίος επιζών των Διεθνών Ταξιαρχιών, στις οποίες στρατολογούνταν εθελοντές απ’ όλον τον κόσμο για να πολεμήσουν εναντίον των φασιστικών δυνάμεων στον Εμφύλιο Πόλεμο της Ισπανίας (1936-39) απεβίωσε σε ηλικία 101 ετών στη Γαλλία.

Ο Ζοσέπ Αλμουδέβερ Ματέου γεννήθηκε στη Μασσαλία και είχε διπλή υπηκοότητα, γαλλική και ισπανική. Εντάχθηκε στον στρατό των Δημοκρατικών το 1936 σε ηλικία 17 ετών και πολέμησε στο Τερουέλ, προτού να τραυματιστεί.

Αφού ανάρρωσε, κατατάχθηκε στις Διεθνείς Ταξιαρχίες, τη δράση των οποίων αποτύπωσαν στα έργα τους σημαντικοί συγγραφείς και σκηνοθέτες όπως ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ, ο Τζον Ντος Πάσος, ο Τζορτζ Όργουελ και ο Αντρέ Μαλρό.

Ο Ματέου αιχμαλωτίστηκε στο Αλικάντε το 1939, όταν οι Δημοκρατικοί έχασαν τον πόλεμο, και έζησε για κάποια περίοδο σε φυλακές και στρατόπεδα συγκέντρωσης. Όταν αποφυλακίστηκε, αγωνίστηκε κατά του φασιστικού καθεστώτος μεταξύ 1944-47 και στη συνέχεια έφυγε εξόριστος στη Γαλλία.

Η Ισπανική Ένωση Φίλων των Διεθνών Ταξιαρχιών επιβεβαίωσε τον θάνατό του. «Μα βαριά καρδιά αποχαιρετούμε τον Ζοσέπ, τον τελευταίο των θαυμαστών ταξιαρχιτών μας που ήταν ακόμη εν ζωή», ανέφερε ο πρόεδρός της, Αλμουδένα Κρος, στον ιστότοπό του σήμερα.

Η ιστορία του αποτυπώθηκε σε ένα ντοκιμαντέρ, το The Last Brigadier, το 2018 ενώ λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2014, είχε εκδώσει και τα απομνημονεύματά του με τίτλο «Το Σύμφωνο μη επέμβασης. Καημένη Δημοκρατία».

Οι Διεθνείς Ταξιαρχίες ιδρύθηκαν τρεις μήνες μετά την έναρξη του Εμφυλίου Πολέμου και στις γραμμές τους εντάχθηκαν περίπου 35.000 εθελοντές από 53 χώρες. Οι απώλειές τους στον πόλεμο εκτιμάται ότι έφτασαν τους 10.000 άνδρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ